Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Ψηφίστηκε ο Νέος κανονισμός Διαιτησίας

Ψηφίστηκε ο Νέος Κανονισμός Διαιτησίας της ΕΠΟ απο το ΔΣ ης ΕΠΟ. Ολόκληρος ο κανονισμός, οι τροποποιήσεις και ανάλυση θα ακολουθήσουν σε σχετικό άρθρο στο Diaitisia.gr

Έχει προκληθεί βέβαια μια σύγχυση σχετικά με το τι περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός και τι ακριβώς ψηφίστηκε σήμερα στο ΔΣ της ΕΠΟ.

Σε άρθρο δημοσιογράφου που ασχολείται με θέματα διαιτησίας βλέπουμε τον τίλο "Φαβορί ο Βασάρας" και οτι αναλαμβάνει μέσα στο μήνα θέση προέδρου στην ΚΕΔ,

ενώ σε όλα τα άλλα αθλητικά sites βλέπουμε τον "αποκλεισμό" του Κύρου απο της ΚΕΔ, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα.

Το σίγουρο είναι οτι κάτι απο τα δύο ισχύει.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη θέση του Διευθυντή Διαιτησίας με αρμοδιότητες την επιμόρφωση των Διαιτητών και τον συμβουλευτικό "έλεγχο" της ΚΕΔ. Αν αυτό έχει περάσει στο τελικό κείμενο που θα δοθεί προς ψήφιση στη ΓΣ της ΕΠΟ, τότε αυτή η θέση δημιουργείται χωρίς αγωνιστικούς χρονικούς περιορισμούς και ανατίθεται απευθείας απο την ΕΠΟ.

Επειδή εμείς δεν τρέχουμε να προλάβουμε εξελίξεις και να έχουμε κάποια αποκλειστικότητα είδησης, θα περιμένουμε το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα για να το σχολιάσουμε αναλόγως

Αναλυτικά τα σημεία του κανονισμού θα αναφερθούν σε επόμενο άρθρο

Μετά το τέλος της συνεδρίαση, ο Σοφοκλής Πηλάβιος δήλωσε: "Πέρασε ομόφωνα ο νέος Κανονισμός Διαιτησίας με ψήφους 20 στα 20 και με μόνο έναν απόντα. Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την διαιτησία με τις επιταγές της UEFA.

"Πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο βήμα, που για να συνεχιστεί όμως, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας.

"Η Σούπερ Λιγκ δεν είναι η διαιτησία και οι παρατηρητές μόνο, αλλά είναι όλο το ποδόσφαιρο από το τοπικό μέχρι και την μεγάλη κατηγορία. Η ΚΕΔ ήταν, είναι και θα είναι το ανώτατο όργανο διαιτησίας, αλλά η επιμόρφωση, οι διευθύνσεις και η διοίκηση της διαιτησίας είναι κάτι διαφορετικό".

Σημαντικό επίσης στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει στην ΚΕΔ εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας, όχι τουλάχιστον με την μορφή που υπήρχε μέχρι σήμερα, ενώ δεν πρόκειται να καταργηθούν οι σύνδεσμοι διαιτησίας.

Οι βασικοί άξονες του νέου κανονισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σοφοκλή Πιλάβιου είναι οι εξής: "Είναι η επιμόρφωση, η αλλαγή της διοικήσεως, οι εξετάσεις των διαιτητών και παρατηρητών και τα ετήσια 'συμβόλαια" των διαιτητών. Οπως καταλαβαίνετε αλλάζει όλη η μορφή της διαιτησίας".

Οσον αφορά τον εκπρόσωπο της Σούπερ Λίγκα στην ΚΕΔ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, τόνισε: "Δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκα στην ΚΕΔ, όχι τουλάχιστον με την μορφή που είχε μέχρι τώρα".

Για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να διεκδικήσει κάποιος την προεδρία της ΚΕΔ, είπε: "Θα πρέπει να είναι 2 χρόνια διεθνής διαιτητής ή να έχει 3 χρόνια στην Α' Εθνική. Αλλο πράγμα όμως η ΚΕΔ κι άλλο η διεύθυνση διαιτησίας. Ολα πάντως υπάγονται στην ΕΠΟ και σε εμένα προσωπικά".

Update: Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο Κύρος Βασάρας μπορεί να αναλάβει θέση αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ. Τα δύο χρόνια αποχής απο την ενεργό δράση δεν υπάρχουν πουθενά στη διάταξη που ψηφίστηκε σήμερα και όλα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ.

Όπως υποστηρίζεται η σύγχυση προκλήθηκε λόγω παρερμνηνείας της διετίας για να είναι κάποιος διεθνής διαιτητής και όχι για να αναλάβει καθήκοντα στην ΚΕΔ

Εμείς διατηρούμε μια επιφύλαξη και θα είμαστε απόλυτα σίγουροι μόλις πάρουμε στα χέρια μας το κείμενο των τελικών αποφάσεων.

Σημείωση για όσους δεν το γνωρίζουν: Ο Διευθυντής Διαιτησιας (Referee Manager) κατέχει ανώτερη θέση απο την ΚΕΔ. Έχει την κύρια εποπτεία των μελών της ΚΕΔ και ασκεί συμβουλευτικό ρόλο σε όλες τις αρμοδιότητες των μελών της ΚΕΔ.

Στην Ιταλία για παράδειγμα ο Κολίνα είναι Διευθυντής Διαιτησίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα και να συνθίζουμε τους νέους ρόλους στο χώρο της Διαιτησία, εφόσον αυτοί τελικά περάσουν στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 13 Ιουνίου.

από diaitisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: