Το πάθος για τη νίκη είναι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει κάποιος μεμιάς βλέποντας αγωνιζόμενο τον Ηλία Μπαγινέτα. Για την θέση του στόπερ όπου αγωνίζεται διαθέτει το απαραίτητο ύψος αλλά και την δύναμη να ανταπεξέλθει, γι’ αυτό και αποτελεί ένα απ’ τα καλύτερα ποδοσφαιρικά ‘προϊόντα’ που διαθέτει η Φθιώτιδα. Πέραν αυτών ξεχωρίζει και για τον χαρακτήρα του καθώς, παρά τον δυναμισμό που διαθέτει στο παιχνίδι του, δεν καταφεύγει σε αντιαθλητικά μαρκαρίσματα. Σκεπτόμενος όλα αυτά, ήξερα ότι στην συνάντησή μας θα βγάλει τον καλύτερό του εαυτό, όπως και στο γήπεδο.
Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που μάς παραχώρησε εξιστορεί τα γεγονότα της νέας προσπάθειας που ξεκίνησε στη Λαμία, της οποίας υπήρξε εκ των πρωτεργατών, και υπογραμμίζει τα λάθη των προηγούμενων ετών. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η Λαμία δεν πρέπει να κυνηγήσει το πρωτάθλημα, παρά να φτιάξει μια καλή ομάδα και «οι νίκες θα έρθουν». Ακόμη μιλά για τον Αγρότη Λιανοκλαδίου, τον Ατρόμητο Σπερχειάδας, το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής και το φθιωτικό ποδόσφαιρο γενικότερα, για να στείλει κλείνοντας το μήνυμα προς τους φιλάθλους ότι η καλύτερη βοήθεια προς την ομάδα είναι το χειροκρότημα.
Το όνομά σου ακούστηκε μεταξύ των πρωτεργατών της νέας προσπάθειας. Θες να μας πεις το ιστορικό των γεγονότων;
Έγινε μια προσπάθεια από 2-3 παλιούς ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει στο παρελθόν από την ομάδα της Λαμίας, τον Μίμη Στριφτό, τον Θανάση Σερπάνο και μένα. Πίναμε καφέ συζητώντας για όλα αυτά που γίνονται και αναρωτιόμασταν για ποιο λόγο προσπαθούσαν να βρουν «καρέκλα» κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια. Απ’ την όλη προσπάθεια εμείς δεν είχαμε να ωφεληθούμε σε τίποτα και θέσαμε τους εαυτούς μας στην διάθεση της ομάδας, απ’ την στιγμή που επαγγελματικά έχουμε κατασταλάξει κάπου κατά κάποιο τρόπο. Μπορούμε να έχουμε εισόδημα από αλλού ώστε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Αβέβαια ήταν όλα… Ποιος θα ακολουθήσει, ποιος θα μας στηρίξει, αν θα μας στηρίξει ο κόσμος ή αν θα μας στήριζαν ποδοσφαιριστές σ’ αυτή μας την προσπάθεια, που απ’ ότι μαθαίνω έχουν έρθει σε συζητήσεις όλες αυτές τις μέρες με την διοίκηση και είναι όλα θετικά. Όλα τα σωματεία του νομού ανταποκρίθηκαν, ακόμη και αυτά που θα είμαστε αντίπαλοι στο γήπεδο, ο Αγρότης Λιανοκλαδίου και ο Ατρόμητος Σπερχειάδας. Όσο να ‘ναι όλοι στην Φθιώτιδα μένουμε, γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Φτάσαμε αυτή την στιγμή να έχουμε 25 ονόματα και με έμπειρους παίκτες από Γ’ και Δ’ Εθνική. Ποδοσφαιριστές που ακόμη θα μπορούσαν να βγάλουν λεφτά από το ποδόσφαιρο κι έρχονται αφιλοκερδώς.
Συζητήσαμε με κάποιους ανθρώπους, φίλαθλοι που αγαπάνε κι αυτοί την ομάδα και την στηρίζουν είτε εντός είτε εκτός έδρας. Ξεκαθαρίστηκε απ’ την αρχή ότι λεφτά δεν γίνεται να δοθούν εκτός κι αν γίνει κάτι στην πορεία από κάποιους ανθρώπους, κι αν βρεθούν… Μιλήσαμε με τον Νίκο Τσιλαλή, τον Γιάννη χαλβαντζή, τον Δημήτρη Αμούντζια κι αυτοί με την σειρά τους μίλησαν με κάποιους άλλους, κι έτσι βρέθηκε η διοίκηση. Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων βρήκε θετική όλη αυτή την προσπάθεια, απ’ την στιγμή που είδε ότι ενδιαφέρονται άνθρωποι που αγαπάνε πραγματικά τη Λαμία. Άκουσα ότι και στην Διοίκηση ήθελαν να μπουν προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα. Απ’ την στιγμή λοιπόν που κι οι φίλαθλοι στηρίζουν την προσπάθεια δε νομίζω να αλλάξει κάτι στο μέλλον.
Τόσα χρόνια η Λαμία αντιμετωπίζει έναν κυκεώνα προβλημάτων. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά κατά την γνώμη σου;
Γιατί κάθε χρονιά για άλλού ξεκινούσαμε και αλλού καταλήγαμε. Προβλήματα που δημιουργούνταν στην πορεία γιατί δεν βοήθησε κάποιος, γιατί δεν βοήθησε κάποιος άλλος, γιατί κάποιος είχε υποσχεθεί κάτι και δεν το πραγματοποίησε… Αυτή όμως που πάντα εκτίθονταν ήταν η ομάδα. Προσπάθειες γίνονταν από όλους, όλοι ήθελαν το καλό της ομάδας. Το κακό είναι ότι δεν στηρίχθηκε στα δικά της παιδιά που θα παίζουν από μικροί, θα ‘ματώσουν’ την φανέλα και 4-5 απ’ αυτούς θα παίζουν για μια δεκαετία. Αυτό δεν έκαναν οι παλιότερες διοικήσεις.
Υπάρχει αισιοδοξία για το νέο αυτό ξεκίνημα; Θυμίζω πως πριν λίγα χρόνια η ομάδα έκανε και πάλι νέο ξεκίνημα με τον Πέτρο Πανόπουλο, o οποίος παρουσίασε τότε καλό θέαμα κατά γενική ομολογία…
Ήμουν «παρών» τότε. Είχαμε ένα πολύ καλό σύνολο με πολλούς Λαμιώτες. Έτυχε εκείνη τη χρονιά να πέσει σε ‘τριπάκια’ στυλ Ακράτητου, με τα επεισόδια. Η προσπάθεια που ξεκίνησε στηρίζεται στο φιλότιμο μερικών ανθρώπων, διοίκηση, ποδοσφαιριστές, και στο φιλότιμο που θα δείξει ο κόσμος, του πόσο θα αγαπήσουν και θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.
Η στάση του κόσμου λοιπόν ποια θεωρείς πως πρέπει να είναι;
Ο φίλαθλος έρχεται στο γήπεδο για να δει την ομάδα του. Κάποιοι θέλουν να ηρεμήσουν, άλλοι να εκτονωθούν. Φέτος θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε την εμπειρία κάποιων ποδοσφαιριστών με τους νέους. Πρέπει να βοηθήσουμε οι παλιότεροι τους μικρούς και το ίδιο πρέπει να κάνει κι ο κόσμος. Δεν γίνεται να δούμε μια ομάδα που θα ‘κεντάει’ στο γήπεδο απ’ τα πρώτα φιλικά και τις πρώτες αγωνιστικές. Θέλει υπομονή. Και στο λάθος ο κόσμος να χειροκροτεί για να βγει κάτι καλό απ’ αυτή την προσπάθεια. Αν ξεκινήσουν οι γκρίνιες και οι βρισιές οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αφιλοκερδώς θα θέλουν να φύγουν. Κάποιοι, που αγωνίζονται χρόνια, έχουν την υπομονή να παίζουν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Κάποιοι άλλοι όμως όχι.
Ανέφερες την λέξη φιλότιμο που υπάρχει μόνο στο ελληνικό λεξικό. Αν λάβουμε υπόψη και τα λεγόμενα του Τσόρτσιλ, ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» να περιμένουμε ότι θα τα δίνετε όλα μέσα στο γήπεδο;
Προσωπικά ζω με το ποδόσφαιρο και ποτέ δεν σκέφτηκα τα χρήματα. Ήθελα με το που τελειώσει ο αγώνας να τα ‘χω καλά με τον εαυτό μου, αφού θα τα ‘χω δώσει όλα στον αγωνιστικό χώρο. Με τα περισσότερα παιδιά ταιριάζουμε και ποδοσφαιρικά άρα η ομάδα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το γήπεδο αμαχητί.
Την Δευτέρα η ομάδα ξεκινά. Ποιοι είναι οι στόχοι της για φέτος;
Απ’ την στιγμή που επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος να κατέβει η ομάδα, ο δεύτερος ήταν να βρεθούν ποδοσφαιριστές με καλούς χαρακτήρες. Στόχο αποτελούσε να ήταν όλοι Λαμιώτες, να αγωνιστούν αφιλοκερδώς, επειδή το θέλουν οι ίδιοι και να γίνουν ένα αξιόμαχο σύνολο που θα σταθεί επάξια στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, χωρίς να πούμε ότι πάμε για πρωτάθλημα. Η Λαμία δεν πρέπει να κυνηγήσει το πρωτάθλημα, αλλά να φτιάξει μια καλή ομάδα και οι νίκες θα έρθουν. Η πορεία θα δείξει…
Τι πρέπει να γίνει στη Λαμία για να ανέβει επίπεδο και να γίνει ομάδα που θα αγωνίζεται στη Σουπερλίγκα;
Αυτό που είχε πίσω της κάθε ομάδα που ανέβηκε από την Δ’ στην Α’ κατηγορία ήταν μια σωστή διοίκηση που προσέφερε οικονομικά αγαθά, γιατί το ποδόσφαιρο έφτασε πλέον να είναι άκρως επαγγελματικό. Να δοθούν χρήματα για υποδομές, γήπεδα και αθλητικά κέντρα. Μόνο έτσι κάποιος ποδοσφαιριστής Α’ Εθνικής θα έρθει να παίξει στην Γ’, επειδή θα δει ότι γίνεται σωστή δουλειά. Βέβαια θέλει και συνεχή στήριξη από τον κόσμο.
Είναι τελικά τόσο δύσκολη κατηγορία η Δ’ Εθνική ή απλά πρέπει να μονταριστεί η ομάδα;
Τόσα χρόνια βλέπω ότι από την Γ’ Εθνική και κάτω το επίπεδο πέφτει συνεχώς. Κάποις ομάδες που έχουν οικονομικές δυνατότητες πάνε καλά κι οι άλλες ακολουθούν σε απόσταση. Πρέπει να είμαστε μια οικογένεια. Να φτάσουμε στο σημείο να καταλαβαινόμαστε με τα μάτια μες στο γήπεδο. Η διοίκηση να έχει ‘περιποιημένη’ την ομάδα, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο ρουχισμό. Ακόμη και ένας καφές αρκεί ώστε να υπάρξει ζεστό κλίμα. Πρέπει οι μικρότεροι ειδικά να το θέλουν, γιατί οι μεγαλύτεροι ξέρουμε που έχουμε ‘μπλέξει’. Να είμαστε σοβαροί και ήρεμοι.
Τις άλλες δύο ομάδες της Φθιώτιδας, τον Αγρότη Λιανοκλαδίου και τον Ατρόμητο Σπερχειάδας, πως τις βλέπεις όπως έχουν ενισχυθεί;
Όσον αφορά τον Αγρότη, επειδή ήμουν δύο χρόνια εκεί, διαθέτει μια οργανωμένη διοίκηση, πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, έναν πάρα πολύ καλό προπονητή, δουλεύει μες στο γήπεδο. Ο φίλος μου ο Λάκης Παπανικολάου πιστεύω θα τα πάει καλά κι αυτός με την Σπερχειάδα.
Πως είδες το περσινό πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής;
Πολύ αυστηρό. Από πλευράς διαιτησία καταρχάς κατάλαβα ότι κάποιος δεν γίνεται να είναι ‘στημένος’ που λέμε και να θέλει να σε αδικήσει. Την χρησιμοποιούνε για να βγουν ταλέντα και διαιτητών και ποδοσφαιριστών. Την αξιοποιεί πολύ καλά η ΕΠΟ με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση τεσσάρων μικρών.
Το φθιωτικό ποδόσφαιρο το γνωρίζεις. Τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει καλύτερο;
Να μην ξεκινά μια ομάδα να κατέβει ‘σώνει και καλά’ αν δεν μπορεί ειδάλλως να βοηθηθούν μεταξύ τους κάποιες ομάδες και να κατεβάσουν ένα αξιόμαχο σύνολο. Τόσα χρόνια υπάρχουν τέσσερις ομάδες στην κορυφή, τρεις που παλεύουν και τρεις σίγουρα ‘πεσμένες’. Να δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά γιατί έτσι θα βοηθηθεί και η πρώτη ομάδα του νομού μας.
Πάντως αυτό δεν γίνεται απ’ τις ομάδες, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές ακαδημίες…
Ο κόσμος στράφηκε στις ακαδημίες γιατί γίνεται σωστή δουλειά. Στην δική μου εποχή ξεκινήσαμε στις αλάνες. Μας έβλεπε κάποιος και μας έλεγε να κάνουμε δελτίο κι όποιος είχε όρεξη προχωρούσε. Τότε έβγαζαν παίκτες οι σύλλογοι.
Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;
Έτυχε να ζω σε χωριό και πηγαίναμε τα φιλαράκια στις πλατείες. Τότε ξεκίνησαν οι μικρές ομάδες των συλλόγων και μπορούσαμε να παίξουμε ανταγωνιστικά. Με είδαν κάποιοι, έκανα δελτίο, υπήρχε και το κίνητρο που έβλεπα τους μεγάλους να αγωνίζονται με κόσμο στο γήπεδο και μου άρεσε όλο και περισσότερο. Απ’ την στιγμή που μπαίνει και ο ανταγωνισμός του να μην χάσω στο γήπεδο. Έτσι ξεκίνησα. Ύστερα ήρθε η πρόταση της Λαμίας και μετά από 8 χρόνια θέλησα να φύγω για να ασχοληθώ με το επάγγελμά μου.
Η πιο άσχημη στιγμή σου στο γήπεδο;
Όταν ήμουν στη Λαμία, σε ηλικία 20-21 χρόνων, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και με την ομάδα ο αγώνας με τον Ακράτητο και τα επεισόδια που συνέβησαν. Καταλάβαινα σιγά σιγά πως παίζονται κι άλλα παιχνίδια.
Η πιο όμορφη;
Όλες οι χρονιές που παλεύαμε με τη Λαμία να ανέβουμε στη Γ’ Εθνική και ειδικά όταν ανεβήκαμε επάξια και ποδοσφαιρικά πριν λίγα χρόνια, με ομάδες της Αθήνας στον όμιλο, κι όλος ο κόσμος ήταν στο γήπεδο.
Είπες ότι θα σταματούσες φέτος το ποδόσφαιρο. Του χρόνου τι θα γίνει, θα σταματήσεις ή θα δεις πως θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια και θα συνεχίσεις;
Το μέλλον δεν καθορίζεται. Όσες στιγμές πονούσε η Λαμία στεναχωριόμουν και ‘γω ο ίδιος. Έχω παίξει χρόνια σ’ αυτή την ομάδα, την αγαπώ, έσπασα τα πόδια μου αγωνιζόμενος σ’ αυτή, τα έδωσα όλα ποδοσφαιρικά είτε πληρωνόμουν είτε όχι. Αυτή την χρονιά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται γι’ αυτή την ομάδα που πιστεύω μ’ αυτό θα συμφωνήσουν όλα τα παιδιά που θα είμαστε στα αποδυτήρια. Αυτό θέλει και η τωρινή διοίκηση.
Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους φίλους της Λαμίας;
Να καταλάβουν πραγματικά όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την ομάδα της πόλης μας. Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτό το πράγμα, το κάνουν επειδή το θέλουν γιατί στην ουσία ξεκινάμε με ένα αβέβαιο μέλλον. Κάποιοι στην πορεία μπορεί να αποχωρήσουν. Θα πρέπει να έχουν υπομονή, να στηρίξουν την ομάδα και να την βοηθήσουν ο καθένας τους όπως μπορεί. Η καλύτερη βοήθεια είναι το χειροκρότημα στο γήπεδο ανεξάρτητα απ’ το ποιος είναι διοίκηση και ποιος ποδοσφαιριστής. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι είναι Φθιωτείς.
Ο Ηλίας Μπαγινέτας γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1978 και ξεκίνησε την καριέρα του στη Νίκη Αγίας Παρασκευής. Ακολούθησε για οκτώ χρόνια η Λαμία, για τρεις μήνες ο Κηφισσός Κάτω Τιθορέας, για έναν χρόνο η Δάφνη Λιβανατών, ο Κηφισσός Κάτω Τιθορέας για έναν χρόνο, ο Αγρότης Λιανοκλαδίου για δύο και πλέον θα υπερασπίζεται ξανά τα μετόπισθεν της ομάδας της Λαμίας.
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου