Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

I shot the Sheriff

Μετά από έναν χρόνο απουσίας από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός επιστρέφει πανηγυρικά στην ελίτ της Ευρώπης... Αν και απέδωσαν καλό ποδόσφαιρο μόνο στο δεύτερο ημίχρονο, οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ασθενέστερη Σερίφ Τιρασπόλ, την οποία νίκησαν με το "καθαρό" 2-0 και πλέον περιμένουν τη ρεβάνς την ερχόμενη Τετάρτη (26/8) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για να πετύχουν την 4η νίκη σε ισάριθμα ματς στα προκριματικά και να σφραγίσουν το εισιτήριο για την κλήρωση του Μονακό.

Όσον αφορά στο ματς, ο Ολυμπιακός παρουσίασε δύο πρόσωπα: στο πρώτο 45λεπτο ήταν υποτονικός και δυσλειτουργικός στις περισσότερες θέσεις του γηπέδου (κυρίως στη μεσαία γραμμή), με αποτέλεσμα να "κολλάει" στο 0-0 και να δίνει ελπίδες στους πρωταθλητές Μολδαβίας.
Στο δεύτερο όλα άλλαξαν με το γκολ-φωτοβολίδα του Ντουντού στο 46', με τους παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια να παίρνουν αυτοί τα ηνία του αγώνα, να έχουν δοκάρι με τον Γκαλέτι, να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες με τους Ντουντού και Λεονάρντο, και τελικά να επιβραβεύονται στο 81'.
Τότε, ο Μήτρογλου έδειξε πως διαθέτει φέτος το... μαγικό άγγιγμα, καθώς στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα (είχε περάσει δύο λεπτά νωρίτερα στη θέση του Ντιόγκο) την έστειλε στα δίχτυα για να διαμορφώσει το τελικό 2-0.

Ο αγώνας
Με το κλασικό σύστημα 4-5-1 που χρησιμοποιεί από το ξεκίνημα της σεζόν, παρέταξε ο Τιμούρ Κετσπάγια τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς για τα πλέι οφ των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Σερίφ Τιρασπόλ.
Την ερυθρόλευκη εστία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Αντώνης Νικοπολίδης, ενώ θέση στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά πήραν οι Ζεβλάκοφ, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Ραούλ Μπράβο.
Στο κέντρο του γηπέδου σε ρόλο ανασταλτικών μέσων τοποθετήθηκε το "δίδυμο" Λεντέσμα και Ντουντού, έχοντας στα δεξιά τους τον Γκαλέτι και αριστερά τον Ζαϊρί, με τον Μαρέσκα λίγο πιο μπροστά σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο και τον Ντιόγκο στην κορυφή της επίθεσης ως μοναδικός σέντερ φορ.
Στοναντίποδα, ο βοηθός προπονητή της Σερίφ, Αντρέας Σταζίνσκι (ο πρώτος τεχνικός, Λεονίντ Κούτσουκ, ήταν τιμωρημένος με κόκκινη κάρτα από το ματς με τη Σλάβια Πράγας στον προηγούμενο γύρο) παρέταξε την πρωταθλήτρια Μολδαβίας με σύστημα 4-5-1, δίνοντας και αυτός έμφαση στη μάχη στο χώρο του κέντρου.
Τερματοφύλακας ήταν ο Ναμάσκο, την αμυντική τετράδα συνέθεσαν οι Ροντρίγκες, Ταρκνισβίλι, Ρουάμπα, Κορνέενκοφ, στη μεσαία γραμμή τοποθετήθηκαν οι Ντιέντιου, Αρμπάνας, Σουβόροφ, Μπαλίμα, Κάρποβιτς, ενώ ο Ερόκιν ήταν ο μοναδικός προωθημένος για τους γηπεδούχους.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδι του στη Μπρατισλάβα (29 Ιουλίου), όπου στο ημίχρονο του αγώνα με τη Σλόβαν ήταν με 2-0 μπροστά στο σκορ και είχε πάρα πολλούς διακριθέντες σε όλες τις γραμμές του γηπέδου, ο Ολυμπιακός κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα με τη Σερίφ Τιρασπόλ, με αρκετούς παίκτες του να μη βγάζουν μέσα στο χορτάρι τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Βιαστικές και αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις, αδυναμία να κρατήσουν για πολλή ώρα τη μπάλα στα πόδια τους και να επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό, οι "ερυθρόλευκοι" του Τιμούρ Κετσπάγια αρκέστηκαν στο ξεκίνημα στο να κρατούν προστατευμένα τα νώτα τους, με τους μέσους να έχουν σχεδόν μηδενική συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.
Το "πρόβλημα" της Σερίφ από την άλλη ήταν ότι ενώ βρήκε απέναντί τους έναν αγνώριστο πρωταθλητή Ελλάδας δυσκολευόταν να το εκμεταλλευτεί λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, κάτι που φάνηκε σε αρκετές τελικές προσπάθειες των παικτών της.
Το πρώτο σουτ στον αγώνα σημειώθηκε στο 9' από τον Μπαλιμά από τη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ, ενώ μετά από λάθος του Ντουντού στο 11' στο κέντρο του γηπέδου, ο Εροχίν ξεχύθηκε στην κόντρα αλλά το σουτ που έκανε δεν απείλησε καθόλου τον Νικοπολίδη.
Με τους "ερυθρόλευκους" να εμφανίζονται "έξω από τα νερά τους", η Σερίφ συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι το 20λεπτό, ενώ στο 21' ο Ερόκιν κέρδισε στον αέρα τον Μέλμπεργκ, με την κεφαλιά του από το σημείο του πέναλτι να φεύγει άουτ από το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη.
Ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε έντονα παράπονα από τους ποδοσφαιριστές του από την έλλειψη επιθετικού πλάνου και την αδυναμία τους να πατήσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, και φαίνεται πως οι φωνές του "έπιασαν τόπο", καθώς η ελληνική ομάδα άρχισε να δείχνει περισσότερο τσαγανό στις προσωπικές μονομαχίες αλλά και να φανεί επιθετικά.
Αποτέλεσμα της σταδιακής βελτίωσης της εικόνας στο χορτάρι ήταν να φτάσουν και στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στο 26, με τον Ζεβλάκοφ να βγάζει ωραία σέντρα με το αριστερό πόδι από τα δεξιά και τον Ντιόγκο να παίρνει την κεφαλιά από την καρδιά της μεγάλης περιοχής για να στείλει τη μπάλα άουτ.
Ο υποτονικός ρυθμός δεν άλλαξε ούτε στο τελευταίο τέταρτο του ημίχρονου, με τους γηπεδούχους να θέλουν αλλά να δείχνουν ότι δεν... μπορούν, και τους "ερυθρόλευκους" να... μπορούν αλλά να μη φορτσάρουν ιδιαίτερα, δείχνοντας συμβιβασμένοι με το μηδέν στην εστία του Νικοπολίδη.
Παρόλα αυτά, το πρώτο 45λεπτο "έκλεισε" με τις δύο ομάδες να χάνουν τις καλύτερες ευκαιρίες τους: αρχικά ήταν η Σέριφ στο 37', με τον Ντιέντιου να πετάγεται στην πορεία της μπάλας από το ύψος της μικρής περιοχήςαλλά η προβολή που επιχείρησε να περνάει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη, ενώ ο Ολυμπιακός "απάντησε" με δύο ευκαιρίες του Αβραάμ Παπαδόπουλου.
Στο 40' δοκίμασε δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι, ενώ στο 44' πήρε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής μετά από εκτέλεση κόρνερ, αλλά η προσπάθειά του σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Ναμάσκο.
Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να φύγει πολύ γρήγορα από τη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού, ελέω της νωχελικής παρουσίας της ομάδας τους απέναντι σε έναν αντίπαλο πιο χαμηλής δυναμικότητας, ωστόσο το ξεκίνημα του δεύτερου ήταν μία εντελώς διαφορετική υπόθεση και αυτό φάνηκε με το... καλημέρα.
Ο Ντουντού στο 46' πήρε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και με μέτωπο προς την εστία εξαπέλυσε σουτ-κεραυνό αρκετά μακριά από την αντίπαλη περιοχή, με τον Ναμάσκο να προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκρούσει με τα πόδια και τη μπάλα να καταλήγει στο βάθος της εστίας του (0-1).
Η Σερίφ προσπάθησε να απαντήσει άμεσα αλλά το σουτ του Αρμπάνας πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη στο 47', ενώ στο 49' οι "ερυθρόλευκοι" προχώρησαν στην πρώτη αναγκαστική αλλαγή τους στο ματς, με τον Ντιντιέ Ντομί να παίρνει τη θέση του τραυματία Ραούλ Μπράβο (είχε χτυπήσει σε μία φάση προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου).
Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει διαφορετικό... αέρα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά το γκολ του Ντουντού, και στο 53' έχασε τρομερή ευκαιρία να κάνει δύο τα τέρματά του και να βάλει τέλος στην υπόθεση πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Άψογα εκτελεσμένο φάουλ από τον Γκαλέτι έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο δεξί δοκάρι του Δαμάσκο, και πριν προλάβει να τη στείλει στο βάθος της κενής εστίας ο Α.Παπαδόπουλος που ερχόταν ως "τρέιλερ", ο Ροντρίγκες πρόλαβε και απομάκρυνε.
Το 0-1 έβαλε τη Σερίφ με την "πλάτη στον τοίχο", με αποτέλεσμα να βγει μπροστά στη συνέχεια και να ασκήσει πίεση για μερικά λεπτά στα καρέ του Ολυμπιακού, όμως οι πρωταθλητές Ελλάδας επέδειξαν ψυχραιμία, απέφυγαν τα λάθη κοντά στην εστία τους (απροσπέλαστοι Μέλμπεργκ και Α.Παπαδόπουλος) και μάλιστα ήταν εκείνοι που έφτασαν και πάλι πιο κοντά σε ένα γκολ.
Στο 65' ο Ντιόγκο μπήκε στη μεγάλη περιοχή της Σερίφ από θέση μέσα αριστερά και ο Μπαλιμά φάνηκε να τον ανατρέπει αντικανονικά (χρησιμοποιήσε και το χέρι του για να χάσει ο Βραζιλιάνος την ισορροπία του), όμως ο Άγγλος ρέφερι Άτκινσον έδειξε "παίζετε"...
Το γεγονός όμως αυτό δεν πτόησε καθόλου τους παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια (από το 63' ο Λεονάρντο είχε πάρει τη θέση του Γκαλέτι), που όσο περνούσε η ώρα φαίνονταν όχι μόνο να έχουν φέρει το ματς στα μέτρα τους αλλά να έχουν κυνηγούν με πείσμα το δεύτερο γκολ.
Στο 73' έριξαν την πρώτη προειδοποιητική βολή: ο Ντουντού πέρασε σαν σταματημένους τους αμυντικούς της Σερίφ, αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ με τον Ναμάσκο, που με την άκρη του ποδιού του απομάκρυνε την προσπάθεια του Βραζιλιάνου σε κόρνερ.
Πέντε λεπτά αργότερα, χάθηκε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Λεονάρντο, ο οποίος από πλάγια θέση αριστερά (ανάλογη από εκείνη που είχε σκοράρει με τη Σλόβαν εκτός έδρας) έστειλε τη μπάλα άουτ, ενώ στο 81' ο Ολυμπιακός έβαλε οριστική "ταφόπλακα" στις ελπίδες των γηπεδούχων για πρόκριση, πετυχαίνοντας δεύτερο γκολ.
Ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος είχε περάσει αλλαγή στο 79' στη θέση του Ντιόγκο, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι φέτος "βλέπει" δίχτυα, καθώς στο 81' χρίστηκε σκόρερ στην πρώτη επαφή του με τη μπάλα! Μετά από βαθιά μπαλιά του Λεονάρντο, κέρδισε με δύναμη τη μπάλα ανάμεσα σε δύο αντιπάλους και με δεξί σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία του Ναμάσκο.
Στο 86' ο "ορεξάτος" Μήτρογλου έχασε την ευκαιρία να βάλει και δεύτερο γκολ, με το σουτ του να περνάει αυτή τη φορά άουτ, ενώ οι Μολδαβοί, που κατέρρευσαν σταδιακά στο δεύτερο μέρος απέναντι σε έναν ανώτερο ποιοτικά αντίπαλο, είχαν ένα καλό σουτ με τον Ερόχιν μέσα από την περιοχή στο 89', που έφυγε σύριζα άουτ από το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Σερίφ Τιρασπόλ (Αντρέας Σταζίνσκι): Ναμάσκο, Ροντρίγκες, Ταρκνισβίλι, Ρουάμπα, Κορνέενκοφ, Ντιέντιου (81' Μπράνκοβιτς), Αρμπάνας (70' Μπουλάτ) Σουβόροφ (56' Βολκόφ), Μπαλιμά, Κάρποβιτς, Εροκίν
Ολυμπιακός (Τιμούρ Κετσπάγια): Nικοπολίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο (49' Ντομί), Ζεβλάκοφ, Λεντέσμα, Ντουντού, Μαρέσκα, Ζαϊρί, Γκαλέτι (63' Λεονάρντο), Ντιόγκο (79' Μήτρογλου)
Κίτρινες κάρτες: Ραούλ Μπράβο (45'), Ντομί (59'), Ταρκνισβίλι (87')
Γκολ: Ντουντού (46'), Μήτρογλου (81')
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)

από sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια: