Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ο Θεός τα καλύτερα «όπλα» μέχρι σήμερα


Αναμφισβήτητα η καλοκαιρινή περίοδος είναι η καλύτερη για τους Έλληνες φιλάθλους. Το «ψώνιο» των μεταγραφικών κινήσεων των ομάδων τους μεταφράζεται σε πολλά «γκολ», ανάλογα πάντα με το μέγεθος της εκάστοτε μεταγραφής. Η οικονομική κρίση ανά τον κόσμο δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και το ποδόσφαιρο της χώρας μας, αφού δεν είναι λίγες οι ομάδες που προσαρμόζονται στα νέα, πιο «σφιχτά» δεδομένα.

Υπάρχει όμως κάποιος που αντιστέκεται σθεναρά, και η αντίστασή του αυτή ακούγεται δυνατά. Με αλλεπάλληλους κρότους, με αλλεπάλληλα «μπαμ». Ο Θεός του πολέμου, Άρης, φέτος μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι κινήσεις του ανεβάζουν κι άλλο τη θερμοκρασία στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, κι όταν με τις πρώτες βροχές κυκλοφορήσει το νέο football manager, δεν θα ‘ναι λίγοι αυτοί που θα λένε «γίνε Άρης να γουστάρεις».

Το football manager δεν είναι απλό παιχνίδι εξομοίωσης προπονητικής. Οι σκάουτερ του παιχνιδιού, πιστέψτε με, δεν υπολείπονται –το αντίθετο μάλιστα- εμπειρίας των περισσότερων πραγματικών συναδέλφων τους των ελληνικών ομάδων. Ποιος ξεχνά τον 20χρονο σήμερα, μέσο της Μπενφίκα, Φρέντι Αντού, που «έβγαζε μάτια» απ‘ τα 14; Ποιος δεν ήθελε τον 16χρονο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς της Μάλμε και ποιος δεν ξόδεψε έναν «σκασμό» λεφτά για τον πιτσιρικά των ακαδημιών της Ατλέτικο, Φερνάντο Τόρρες; Για όσους δεν τους γνωρίζουν, σήμερα σας παρουσιάζονται τα στοιχεία των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Άρη, Σεμπαστιάν Αμπρέου, Λεάντρο Γκρασιάν και Κριστιάν Νασούτι με βάση τα στοιχεία του φετινού παιχνιδιού.

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα δεκάρια της Λατινικής Αμερικής, ο Λεάντρο Γκρασιάν, «έπιασε» ως δανεικός «Χαριλάου» αφήνοντας για ένα χρόνο το «Λα Μπομπονέρα» της Μπόκα. Τα μεγαλύτερα προσόντα του 25χρονου είναι η φαντασία και το πάθος για τη νίκη (17). Ακολουθεί η επιτάχυνση και η ταχύτητα με 16, όσο και οι εκτελέσεις των φάουλ (16). Το τελευταίο είναι μια μίξη του καλού του μακρινού σουτ (14) με την τεχνική του κατάρτιση (15). Στην δημιουργικότητα και τις αποφάσεις «παίρνει» 14 που σε συνδυασμό με την ντρίμπλα του (15) παράγει και θέαμα, που όλοι ελπίζουν να δουν στο γήπεδο. Προέρχεται από γεμάτες χρονιές, εκτός του 2002-03 στην Βελέζ με 12 συμμετοχές και της περσινής στην Μπόκα με 16.

Ο έτερος Αργεντινός, Κριστιάν Νασούτι, αγωνίζεται στη θέση του στόπερ και είναι κι αυτός 25 ετών. Συνδυάστε ωστόσο τα παρακάτω χαρακτηριστικά και θα καταλάβετε την ποιότητά του. Επιθετικότητα 18, γενναιότητα 17, πάθος για νίκη 15, γνώση της θέσης, τοποθέτηση και δύναμη 17. Σίγουρα το 13 της ταχύτητας δεν το κάνει αργό, αλλά τα ατού του είναι η κεφαλιά, το μαρκάρισμα και το τάκλιν με 16. Ποιος δεν θα ‘θελε στην ομάδα του ένα στόπερ σ’ αυτή την ηλικία, μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, ο οποίος τυγχάνει να είναι η «χαρά» του προπονητή με το 19 της διάθεσης για δουλειά;

Άφησα τελευταίο το «μεγάλο» όνομα, τον Ουρουγουανό στράικερ Σεμπαστιάν Αμπρέου. Τον Οκτώβριο θα κλείσει τα 33 και όσοι βιαστείτε να τον πείτε «παππού» και «γέρο», κατά την πάγια και βλακώδη ελληνική νοοτροπία, θα παραβγείτε μαζί του στο τρέξιμο; Αυτός τρέχει με 13 και το 16 της αντοχής υποδηλώνει ότι δεν κουράζεται κιόλας… Μιλάμε πάντα για ένα κλασικό σέντερ φορ με δύναμη και κεφαλιά στο 17 και άλμα 16. Αν συνυπολογίσουμε ότι η κίνησή του χωρίς την μπάλα –απαραίτητο προσόν για επιθετικό- είναι στο 16, σημαίνει πως ξέρει να παίρνει τις κατάλληλες θέσεις στην περιοχή και να τις τελειώνει με 15. Το πάθος του για τη νίκη βρίσκεται στο 14 και συνδυάζεται με την τεχνική του, η οποία βρίσκεται στο 13. Στην πλούσια μέχρι σήμερα καριέρα του σε 389 συμμετοχές έχει πετύχει με τις ομάδες του 221 τέρματα!

Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν το football manager τα παραπάνω σίγουρα δεν λένε πολλά, αν όχι τίποτα. Οι γνωρίζοντες πάντως αναμένουμε αυτά τους τα χαρακτηριστικά να τα ξεδιπλώσουν απλόχερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας, γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά θέαμα, και αυτό αναμένουμε φέτος να παραχθεί πλουσιοπάροχα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Εντούτοις αυτή δεν είναι και η μοναδική ελπίδα των Ελλήνων φιλάθλων, καθώς αναμένουμε την ημέρα που οι σκάουτερ του παιχνιδιού θα περάσουν την πόρτα της πραγματικότητας, και όλο και πιο πολλά ταλέντα που ανακαλύπτουμε μέσα απ’ το pc, θα πλαισιώσουν τα ρόστερ των ομάδων μας προς τέρψιν όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: