Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ελλάδα - Ισραήλ 2-1

Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σαμαρά χάρισε χρυσό τρίποντο στην Ελλάδα που κέρδισε με 2-1 το Ισραήλ στην Κρήτη, παρέμεινε πρώτη στον όμιλό της και το Σεπτέμβρη πάει στην Ελβετία για να σφραγίσει το εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Σ΄ένα κατάμεστο Παγκρήτιο, οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ έστειλαν στον "Ψηλορείτη" τους οπαδούς μετά τα γκολ των Σαλπιγγίδη (32') και Σαμαρά (67', πεν.). Ετσι, μετά την Ουγγαρία και την Μολδαβία ήταν η σειρά του Ισραήλ να "γονατίσει" επί κρητικού εδάφους. Εκατό συμμετοχές συμπλήρωσε ο Μπασινάς με την είσοδό του πριν το φινάλε.

Με "εκπλήξεις" ο Οτο, εκτός ο άσος της Λίβερπουλ

Με δύο εκπλήξεις παρέταξε την ενδεκάδα του ο Οτο Ρεχάγκελ σε σχέση και με την αναμέτρηση του Σαββάτου στο Ραμάτ Γκαν. Στο βασικό σχήμα δεν ήταν οι Δέλλας και Μπασινάς με τον Γερμανό τεχνικό να επιλέγει στις θέσεις τους τους Μόρα και Σαλπιγγίδη, δίνοντας μια πιο επιθετική "πινελιά" στις επιλογές του.

Αλλαγές και μάλιστα περισσότερες επέλεξε να κάνει στην ομάδα του και ο Ντρόρ Καστάν για τους Ισραηλινούς. Ο προπονητής των φιλοξενούμενων επέλεξε το 4-4-2, αφού ήθελε να έχει επιθετικό "πνεύμα" η ομάδα του αφήνοντας ωστόσο το μεγάλο αστέρι της Λίβερπουλ, Μπεναγιούν εκτός αρχικού σχήματος.

Κυκλοφορία οι Ισραηλινοί, ευκαιρίες οι Ελληνες

Τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, οι παίκτες του Καστάν είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας εκμεταλλευόμενοι περισσότερο την χαλαρότητα των Ελλήνων. Ομως οι ρόλοι άρχισαν να αντιστρέφονται από την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου, με το εθνικό συγκρότημα να δείχνει τα πρώτα απειλητικά μηνύματα στην εστία του Αουάτ.

Στο 9' μετά από πάσα του Γκέκα, ο Χαριστέας απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και ευνοούμενος της κόντρας σούταρε με το δεξί από θέση μέσα αριστερά, όμως η μπάλα κόντραρε σε σώμα αμυντικού και απομακρύνθηκε. Δύο λεπτά αργότερα (11'), ο Σεϊταρίδης επιχείρρησε το σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε σώματα και κατέληξε στον Κυργιάκο που δεν ήταν οφσάιντ, αλλά το σουτ του από πλεονεκτική θέση έμοιαζε περισσότερο με απόκρουση φεύγοντας απελπιστικά άουτ.

Πίεση και γκολ με την "έμπνευση" του Οτο

Οι δυο αυτές ευκαιρίες άλλαξαν άρδην την μορφή του ματς, με τους Ελληνες έχοντας την παρότρυνση των χιλιάδων οπαδών τους να αναλαμβάνουν τα ηνία του αγώνα, αναζητώντας ένα γκολ.

Το συγκρότημα του Ρεχάγκελ, απείλησε στο 27', μετά από εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη από τα δεξιά, και τον Γκέκα, να παίρνει την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, όμως η μπάλα πήρε ύψος και δεν απείλησε τον Αουάτ. Πέντε λεπτά, αργότερα μετά από ένα "γέμισμα" του Σεϊταρίδη, ο Γκέκας έκανε το κοντρόλ με ωραίο τρόπο και την "έστρωσε" στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος έκανε το σουτ με το δεξί όμως η μπάλα βρήκε στο σώμα του Κεϊνάν και χάθηκε άλλη μια ευκαιρία.

Οτι δεν μπόρεσε νωρίτερα, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, το πέτυχε λίγα λεπτά μετά. Ηταν το 32', όταν μετά από κόρνερ του Καραγκούνη, η μπάλα απομακρύνθηκε αλλά έφτασε έξω από την περιοχή και ο Σαλπιγγίδης με δυνατό συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Αουάτ, βάζοντας "φωτιά" στις εξέδρες του Παγκρήτιου.

Φωνές στον Πορτογάλο... αλλά όχι πίεση άλλο

Δύο λεπτά μετά την επίτευξη του γκολ, η Εθνική Ελλάδος θα μπορεί να είχε "κλειδώσει" το ματς, αφού σε μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή που έγινε στον Σαλπιγγίδη, δεν δόθηκε πέναλτι. Οπως φάνηκε με τον τηλεοπτικό φακό φάνηκε ο διεθνής παίκτης πως "τσίμπησε" την μπάλα και στη συνέχεια τον βρίσκει ο αμυντικός του Ισραήλ στο αριστερό πόδι.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις των Ελλήνων ο κ. Ολεγκάριο Μπενκερένσα έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι το οποίο στα τελευταία δέκα λεπτά δεν είχε να επιδείξει κάτι καλύτερο, από το να "σπαταλάει" τον χρόνο η ομάδα της Ελλάδος, διατηρώντας το 1-0.

Αλλαγές για ενίσχυση και δικαιώση για Καστάν

Σ' ένα διαφορετικό σε εικόνα δεύτερο μέρος, η Ελλάδα ήταν αυτή που απείλησε πρώτη, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έφτασαν στο γκολ. Στο 53' μετά την σέντρα του Χαριστέα από τα αριστερά, ο Γκέκας πήρε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Αουάτ με τον βοηθό του κ. Μπενκερένσα να υποδεικνύει οφσάιντ, τον άσο της Πόρτσμουθ.

Οτι δεν πέτυχε ο Ελληνας στράικερ, το πέτυχε ένας παίκτης με μέτρια απόδοση για την ομάδα του Καστάν, με τους φιλοξενούμενους να εκμεταλλεύονται την "καθίζηση" των παικτών του Ρεχάγκελ. Στο 59' μετά από εκτέλεση φάουλ, η μπάλα έφτασε στον Μπεναγιούν που έκανε το σουτ, απομάκρυνε ο Μόρας αλλά η μπάλα "στρώθηκε" στον αμαρκάριστο Μπαρντά, που με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Χαλκιά (αν και φάνηκα να χτυπάει λίγο στον Γκολάν και να αλλάζει πορεία).

Είσοδος Σαμαρά... και λύτρωση από τον Κρητικό

Οπως και στο αρχικό σχήμα.... με την έμπνευση του Σαλπιγγίδη (σκόρερ πρώτου γκολ), έτσι και μετά την ισοφάριση των φιλοξενούμενων, ο Οτο Ρεχάγκελ έβγαλε "άσο" από το μανίκι του αν και φάνηκε να ρισκάρει αρκετά. Στο 64' αντικατέστησε τον Γκέκα (αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος) με τον Σαμαρά και λίγα λεπτά αργότερα, ο Κρητικός παίκτης της Σέλτικ, τον "δικαίωσε".

Μετά από εκπληκτική ενέργεια του Τοροσίδη που απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο Καγιάλ, ανατράπηκε και αυτή την φορά ο Πορτογάλος ρέφερι χωρίς να το σκεφτεί υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Αν και "κρύος" ο Σαμαράς πήρε την μπάλα με τους περισσότερους διεθνείς και ειδικότερα τον Οτο Ρεχάγκελ να φωνάζει να εκτελέσει άλλος την εσχάτη των ποινών.

Ομως ο Σαμαράς το πίστευε και τα κατάφερε... να νικήσει τον Αουάτ και κάνοντας το 2-1, το αφιέρωσε με κίνησή του στην εξέδρα, "πνιγμένος" στην αγκαλιά των συμπαικτών του.

Ενίσχυση εκατέρωθεν... και αγωνία

Μετά το δεύτερο γκολ, ο ομοσπονδιακός προπονητής "έριξε"στο ματς τον Πατσατζόγλου, δίνοντας ανάσες και περισσότερη κίνηση στο χώρο του κέντρου, αντί του "κουρασμένου" Καραγκούνη, ενώ λίγο αργότερα ο τεχνικός των Ισραηλινών ενίσχυσε την επιθετική του γραμμή με τον Ιτζάκι να μπαίνει στο γήπεδο.

Οι Ελληνες φάνηκε να δίνουν χώρο στους αντιπάλους τους, σε μια κίνηση ρίσκου, πιστεύοντας ότι μπορούν με τον τρόπο αυτό να "χτυπήσουν" στην αντεπίθεση. Στο 77', μετά από συρτή σέντρα από τα δεξιά του Σεϊταρίδη, ο Σαμαράς έκανε δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα βρήκε στο σώμα του πεσμένου Μπεν Χαίμ και απομακρύνθηκε, την ύστατη ώρα.

Ο 100αρης και η αποθέωση των νικητών

Σ' ένα γνώριμο παιχνίδι της Εθνικής μας που κυρίως προσπάθησε να "φυλάξει" το 2-1 στο φινάλε, ο Γερμανός προπονητής θέλοντας να προστέσει ακόμα περισσότερους έμπειρους παίκτες, έβαλε στο ματς και τον Αγγελο Μπασινά.

Ο εκ των αρχηγών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, πήρε την θέση του Αγγελου Χαριστέα και με την είσοδό του συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα με το εθνόσημο και έγινε ο δεύτερος Ελληνας παίκτης μετά τον Θοδωρή Ζαγοράκη που πετυχαίνει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα.

Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με την Ελλάδα να "διατηρεί" το υπέρ της σκορ και το τελικό σφύριγμα του Πορτογάλου διαιτητή, έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρες του Παγκρήτιου, μετά την κατάκτηση τριών ακόμα βαθμών που μας φέρνουν πιο κοντά στην πρόκριση του Μουντιάλ 2010 της Νοτίου Αφρικής.

Γήπεδο: Παγκρήτιο στάδιο
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Μιράντα (Πορτογαλία), Ντος Σάντος (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Τοροσίδης, Κατσουράνης / Μπεν Χαϊμ

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Μόρας, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Καραγκούνης (70' Πατσατζόγλου), Σαλπιγγίδης, Χαριστέας (84' Μπασινάς), Γκέκας (64' Σαμαράς).

Ισραήλ (Ντρόρ Καστάν): Αουάτ, Σαμπάν, Μπεν Νταγιάν, Κεϊνάν, Μπεν Χαΐμ, Άλμπερμαν, Καγιάλ, Ζιβ (40' Μπαρντά), Σαχάρ (46' Μπεναγιούν), Σχέχτερ (74' Ιτζάκι), Γκολάν.

Μικρά-μικρά από το Παγκρήτιο

- Ευρηματικά συνθήματα από τα πανό των οπαδών της Εθνικής στο Παγκρήτιο: "Πιε Ρεχαγκελ μια ρακή για να πας την Εθνική τελικό στην Αφρική". "Η Κρήτη καλωσορίζει την Εθνική ομάδα". "Free Palestine"

- Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε πριν την έναρξη του ματς για τους 22 νεκρούς στην αναμέτρηση Ακτή Ελεφαντοστού-Μαλάουι.

- Πανηγύρισαν περίπου 50 οπαδοί του Ισραήλ το γκολ του Μπαρντά στο 59' λεπτό, που βρέθηκαν σε μια γωνία του Παγκρήτιου.

από sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: