Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Σημαντικές αλλαγές σε όλα τα πρωταθλήματα

Σημαντικές αλλαγές σε όλα τα πρωταθλήματα σχεδιάζει η ΕΠΟ, με κυριότερη την “εξαφάνιση” της Γʼ Εθνικής. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της “Π” το τελικό σχέδιο της Ομοσπονδίας είναι έτοιμο και στην επόμενη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τον Ιούνιο θα κληθούν οι Ενώσεις να το ψηφίσουν έτσι ώστε να εγκριθεί και να υλοποιηθεί την περίοδο 2010-11. Ουσιαστικά δηλαδή η επόμενη περίοδος θα είναι η τελευταία που τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με την τωρινή τους μορφή, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι αυξημένος κατακόρυφα ο αριθμός ομάδων που θα υποβιβαστούν, έτσι ώστε την μεθεπόμενη περίοδο να ξεκινήσει η νέα τάξη πραγμάτων.
Η σπουδαιότερη αλλαγή όπως προαναφέραμε είναι η κατάργηση της Γʼ Εθνικής και η δημιουργία ενός νέου ημιεπαγγελματικού πρωταθλήματος που θα αντικαταστήσει μαζί και το Περιφερειακό. Πιο συγκεκριμένα από την περίοδο 2010-11 το νέο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα προκύψει από την “συγχώνευση Γʼ Εθνικής και Περιφερειακού” θα διεξαχθεί σε πέντε Ομίλους των 18 ομάδων. Την περίοδο 2011-12 θα διεξαχθεί σε 4 Ομίλους των 18 ομάδων και αυτή θα είναι η μόνιμη μορφή του. Οι πρωταθλητές από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αυτό θα βγαίνουν αμέσως στην Βʼ Εθνική από την οποία θα υποβιβάζονται επίσης τέσσερις ομάδες από την μεθεπόμενη περίοδο. Με τον τρόπο αυτό η ΕΠΟ θέλει να βάλει ένα “φρένο” στα υπέρογκα έξοδα των επαγγελματικών ομάδων της Γʼ Εθνικής, αλλά και να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερες ομάδες να διεκδικήσουν την άνοδο τους στη Βʼ Εθνική. Βέβαια απομένει να μάθουμε πως θα διεξαχθούν τώρα η Γʼ Εθνική και το Περιφερειακό καθώς μετά την “συγχώνευση” θα πρέπει να υποβιβαστεί την επόμενη χρονιά το 70% περίπου των ομάδων σε κάθε κατηγορία.
Να τονιστεί επίσης ότι η ΕΠΟ ουτε καν σκέφτεται για αναδιάρθρωση στη Σούπερ Λιγκ καθώς στο νέο αυτό πλάνο, το κορυφαίο ελληνικό πρωτάθλημα θα εξακολουθήσει να έχει 16 ομάδες.

Μπαράζ οι πρωταθλητές Ενώσεων

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σχέδιο της ΕΠΟ έχει άμεσες “επιπτώσεις” και στα τοπικά πρωταθλήματα, καθώς στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα βγαίνουν το πολύ 20-25 ομάδες απʼόλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωταθλητές των Ενώσεων θα παίζουν μπαράζ για την άνοδο, με την κατηγορία να κάνει λόγο για μια πρωταθλήτρια ομάδα ανά δύο νομούς. Οπερ σημαίνει ότι ο φετινός πρωταθλητής της ΕΠΣΗ για παράδειγμα, θα είναι ο τελευταίος που θα βγει στο Περιφερειακό καθώς από τη μεθεπόμενη περίοδο θα έχουμε τα μπαράζ. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για αναδιάρθρωση και αν πάρει η ΕΠΣΗ την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και ουσιαστικά θα ισχύσει για ένα χρόνο, καθώς από την περίοδο 2010-11 θα “εναρμονιστούν” με το νέο πλάνο της ΕΠΟ.

από patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: