Σκοπός του προγράμματος είναι να παροτρύνει τα παιδιά ηλικίας 9-16 ετών να ανακαλύψουν το άθλημα που τους ταιριάζει και κυρίως να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τον αθλητισμό ώστε να τον κάνουν τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2006 και από τότε επισκέφθηκε 34 Δήμους της Αττικής, ενώ έχουν εργομετρηθεί πάνω από 8.000 παιδιά.
Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τα αποτελέσματα της εργομετρικής αξιολόγησής τους μέσω ενός προσωπικού δελτίου, που τους παρέχει ενημέρωση για το επίπεδο των φυσικών ικανοτήτων με βάση ελληνικά και διεθνή πρότυπα για τις συγκεκριμένες ηλικίες και τους κατευθύνει να επιλέξουν τα αθλήματα που τους ταιριάζουν. Η πόλη της Λαμίας ήταν ο τέταρτος σταθμός του προγράμματος «Έλα στον Αθλητισμό» και φιλοξένησε 400 παιδιά, καθώς και τον Πύρρο Δήμα.
«Ο ρόλος του Ολυμπιονίκη είναι να βρίσκεται κοντά στα παιδιά για να τα οδηγεί στον αθλητισμό», αναφέρει σχετικά ο Πύρρος και συνεχίζει: «Στόχος του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος είναι να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στα παιδιά και τους γονείς τους μέσα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα. Ακόμη περισσότεροι να ξεκινήσουν μια σχέση με τον αθλητισμό», κατέληξε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών και Πρόεδρος πλέον της Ελληνικής Ομοσπονδίας του αθλήματος, Πύρρος Δήμας, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό απ’ τον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Γιώργο Κοτρωνιά.
Το πρόγραμμα τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Λαμίας κ. Ηλίας Παλιαλέξης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πύρρος Δήμας δεν αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί με τα παιδιά, αλλά και να μας δώσει μια μίνι συνέντευξη, όπου τον ρωτήσαμε για το εργομετρικό πρόγραμμα αλλά και για το μέλλον της Άρσης Βαρών, που δεν πέρασε και λίγα τους τελευταίους μήνες μετά την αποκάλυψη των μαζικών κρουσμάτων ντόπινγκ από τους αθλητές της Εθνικής μας ομάδας.
«Είναι πρόγραμμα που κάνει η Cosmote εδώ και τρία χρόνια. Ξεκινήσαμε μετά από δήμους της Αττικής και στην επαρχία. Στην Αθήνα εργομετρήθηκαν πάνω από 8.000 παιδιά. Επισκεφθήκαμε τον Βόλο, την Άμφισσα, τη Λιβαδειά, τώρα τη Λαμία και μετά πάμε στο Καρπενήσι, τη Λάρισα και το Αγρίνιο. Έχουμε πολλούς σταθμούς ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά αυτό το πρόγραμμα γιατί τα καθοδηγεί στα αθλήματα που τους ταιριάζουν. Μακάρι να μου έλεγε κι εμένα κάποιος ότι μου ταιριάζει η Άρση Βαρών και να ήμουν 100% σίγουρος, αλλά βέβαια το ταλέντο φαίνεται, ξεχωρίζει ποιο άθλημα ταιριάζει στο κάθε παιδί. Πάντα όμως υπάρχει η αμφιβολία γιατί λες «μήπως μου τα λένε λάθος και κάνω π.χ. για τα 100μ. που έχω εκρηκτικότητα και ταχύτητα;» Όλα αυτά είναι σημαντικά. Η τεχνολογία προχωράει. Είναι σημαντική εξέταση που δεν επιβαρύνει τον γονέα. Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, γιατί γίνεται μόνο στις μεγάλες ομάδες ή σε επίπεδο Εθνικής. Στη χώρα μας γίνεται για πρώτη φορά. Οδηγούμε τα παιδιά στον αθλητισμό γιατί είναι ζωή. Πρέπει τα παιδιά να αθλούνται, να τους γίνει τρόπος ζωής. Τους δείχνουμε το δρόμο προς το άθλημα που τους ταιριάζει. Υπάρχουν στοιχεία για πρώτη φορά και στην Ελλάδα για αυτή τη γενιά».
Τι αποτελέσματα έχει μέχρι τώρα το πρόγραμμα;
«Πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά πάνε σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Δίνεις στο παιδί μια καθοδήγηση. Αν έχει αντοχή, του λες τέσσερα εναλλακτικά αθλήματα που έχουν να κάνουν με αυτή. Ή στην αλτικότητα, την ταχύτητα».
Θα μας πεις και δυο λόγια για την Άρση Βαρών, που πρόσφατα έγινες Πρόεδρος της Ομοσπονδίας;
Η Άρση Βαρών πέρασε μεγάλη περιπέτεια και μεγάλη μπόρα. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να ξεκινήσουμε πάλι απ’ την αρχή μαζί με τον Βαλέριο Λεωνίδη, που είναι πλέον προπονητής στην Εθνική ομάδα, με νέα παιδιά, νέο αίμα. Στόχος μας είναι να έρθουν τα παιδιά στην Άρση Βαρών γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι, είναι ένα άθλημα που το χρησιμοποιούν όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι καλό αυτό που ακούγεται. Όλα τα άλλα αθλήματα κάνουν Άρση Βαρών γιατί τους βοηθάει. Άρα δεν κάνει κακό».
Έχεις μιλήσει πολλές φορές για το ντόπινγκ…
«Ναι… Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχει σε όλο τον κόσμο και χτύπησε και την δική μας πόρτα. Δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε αυξήσει του ήδη υπάρχοντες ελέγχους σαν Ομοσπονδία, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θέλει ενημέρωση στα σωματεία, στους προπονητές, στα παιδιά, στους γονείς. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι σαν οικογένεια όλοι οι παραπάνω θα έχουμε ασπίδα προστασίας προς τα παιδιά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου