Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Mes que un club

Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος, κάτι περισσότερο από ένας θρίαμβος! Η Μπαρτσελόνα είναι πανάξια η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, για τρίτη φορά στην ιστορία της-μετά το 1992 και το 2006-καθώς επικράτησε με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Ο Σαμουέλ Ετό με εξαιρετική ατομική προσπάθεια στο 10’ και ο Λιονέλ Μέσι με κεφαλιά (!) στο 71’ πέτυχαν τα γκολ της νίκης για τους Καταλανούς. Καλοί μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο οι «διάβολοι», που κατέρρευσαν όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ και παρέδωσαν το στέμμα τους στην αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, η οποία ολοκλήρωσε το τρεμπλ! Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού ο Τσάβι.

Πώς παρατάχθηκαν οι μονομάχοι

Με αλχημείες προσπάθησε ο Πεπ Γκουαρντιόλα να καλύψει τα κενά των τιμωρημένων Αμπιντάλ και Άλβες στα άκρα της άμυνας, καθώς και του Μάρκες στο κέντρο των μετόπισθεν. Ο Πουγιόλ και ο Σιλβίνιο τοποθετήθηκαν ως δεξί και αριστερό μπακ αντίστοιχα, με τον Πικέ να έχει παρτενέρ στα στόπερ τον Τουρέ ελλείψει άλλου κεντρικού αμυντικού. Ο Μπουσκέτς κλήθηκε να καλύψει το κενό του Ιβοριανού άσου στη μεσαία γραμμή, έχοντας δίπλα του Τσάβι και Ινιέστα, ενώ Μέσι, Ανρί και Ετό ήταν και πάλι οι επιλογές για την επίθεση. Στον αντίποδα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρέταξε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις την ομάδα του. Οι Ο’Σέι, Εβρά, Φέρντιναντ και Βίντιτς ήταν η τετράδα της άμυνας, οι Άντερσον, Κάρικ, Παρκ και Γκιγκς βρίσκονταν στο κέντρο, ενώ Ρονάλντο και Ρούνεϊ ήταν οι επιθετικές αιχμές.

Φουριόζα η Γιουνάιτεντ

Μόλις στο 2’ η Μαν. Γιουνάιτεντ άγγιξε το γκολ. Ο Ρονάλντο με μία βολίδα από εκτέλεση φάουλ υποχρέωσε τον Βαλντές να αποκρούσει ασταθώς και ο Πουγιόλ πέφτοντας με αυτοθυσία στα πόδια του Παρκ απέτρεψε τον Νοτιοκορεάτη από το να σκοράρει στην επαναφορά. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των «διαβόλων» δοκίμασε το πόδι του και λίγα λεπτά αργότερα, από απόσταση 40 μέτρων, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Ακόμη πιο κοντά στην καταλανική εστία έφτασε στο 9’ ο ίδιος, αλλά το σουτ του, εντός περιοχής αυτή τη φορά, πέρασε ελάχιστα άουτ. Οι πρωταθλητές Αγγλίας ήταν σαφές πως είχαν τον έλεγχο στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού σε αντίθεση με τους Καταλανούς που έδειχναν βραχυκυκλωμένοι, ίσως και αγχωμένοι.

Η κλάση του Ετό

Αρκούσε όμως μία φάση για να ανατραπούν τα πάντα. Στο 10’ και στην πρώτη οργανωμένη επίθεση των «μπλαουγκράνα» ο Σαμουέλ Ετό «άδειασε» τον Κάρικ και με όμορφο σουτ νίκησε τον Φαν Ντερ Σαρ. Η Γιουνάιτεντ χρειάστηκε κάποια λεπτά για να συνέλθει από το σοκ και να ανασυνταχθεί. Μία ατομική ενέργεια του Ρονάλντο που ανακόπηκε με φάουλ την τελευταία στιγμή από τον Πικέ και μία καλή εκτέλεση φάουλ του Γκιγκς αποτέλεσαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τυπικά φιλοξενούμενων. Όμως η «Μπάρτσα» δεν αρκέστηκε στη διαφύλαξη του προβαδίσματος. Ένα μακρινό σουτ του εξαφανισμένου ως εκείνη τη στιγμή Μέσι πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και ένα φάουλ του Τσάβι στο 27’ φρόντιζαν να υπενθυμίζουν στους Άγγλους ότι θα πρέπει να προσέχουν τα νώτα τους.

Καταλανικός έλεγχος

Στο τελευταίο 20λεπτο του πρώτου ημιχρόνου ο ρυθμός του αγώνα έπεσε. Η Μπαρτσελόνα χάρη στην εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και το αποτελεσματικό πρέσινγκ που ξεκινούσε από την αντίπαλη περιοχή, κατάφερνε να κρατά τη Γιουνάιτεντ πολύ μακριά από την περιοχή της. Οι βαθιές μπαλιές και οι ατομικές προσπάθειες του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν δυνατό να απειλήσουν ουσιαστικά τους Καταλανούς που είχαν τον απόλυτο έλεγχο μέχρι και τη λήξη του 45λεπτου.

Όλα για όλα από Φέργκιουσον

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βλέποντας πως η ομάδα του ήταν ακίνδυνη, αντικατέστησε τον αρνητικό Άντερσον με τον Τέβες. Η Μπαρτσελόνα όμως ήταν αυτή που έφτασε μία ανάσα από το γκολ και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις: στο 47’, όταν ο Ανρί μετά από καταπληκτική πάσα του Τσάβι «ξεφορτώθηκε» τον Φέρντιναντ, αλλά το πλασέ του εξουδετερώθηκε από τον Φαν Ντερ Σαρ και στο 53’, όταν η εκτέλεση φάουλ του Τσάβι από τα 18 μέτρα έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ολλανδού γκολκίπερ. Οι «διάβολοι» έμοιαζαν με… αγγέλους, αδύναμους να πονοκεφαλιάσουν την Μπαρτσελόνα. Ο χρόνος περνούσε και ο Σκωτσέζος τεχνικός της Γιουνάιτεντ έριξε και τέταρτο επιθετικό στη μάχη, τον Μπερμπάτοφ αντί του Παρκ στο 66’.

«Καθάρισε» ο Μέσι

Το φουλ επιθετικό σχήμα της Γιουνάιτεντ ήταν δίκοπο μαχαίρι. Στο 71ο λεπτό η Μπαρτσελόνα εκμεταλλευόμενη τους κενούς χώρους έφτασε σε δεύτερο γκολ με έναν ανέλπιστο τρόπο. Ο Τσάβι σέντραρε από τα δεξιά και ο βραχύσωμος Μέσι με κεφαλιά που θα ζήλευε και ο πιο «βαρύς» σέντερ φορ πέτυχε το 2-0. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έδειχναν έτοιμοι να παραδώσουν το στέμμα τους σε μία άξια διάδοχο, όταν δευτερόλεπτα μετά το γκολ που δέχτηκαν, ο Ρονάλντο απέτυχε εξ επαφής να μειώσει και να ξαναβάλει στο κόλπο την ομάδα του. Ο εκνευρισμός ήταν εμφανής σε όλες τις κινήσεις των παικτών της Γιουνάιτεντ και εκδηλώθηκε με αντιαθλητικά μαρκαρίσματα από τον Ρονάλντο και τον Σκόουλς, ο οποίος ήταν το τελευταίο χαρτί του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Την ίδια ώρα, οι «μπλαουγκράνα» δεν βιάζονταν να πανηγυρίσουν, παρέμεναν πιστοί στο αγωνιστικό τους πλάνο και έφτασαν κοντά και σε άλλα γκολ, με κορυφαία στιγμή την επέμβαση του Φαν Ντερ Σαρ στο πλασέ του Πουγιόλ στο 85’.

Τα τελευταία λεπτά κυλούσαν βασανιστικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την κερκίδα της που είχε σιγήσει, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα και τους δικούς της φιλάθλους που ανυπομονούσαν για τη στέψη τους. Το τελευταίο σφύριγμα του Μάσιμο Μπουσάκα ήχησε σαν κελάηδημα στα αυτιά των Καταλανών, που πανηγύρισαν την κατάκτηση του Champions League και την ολοκλήρωση ενός επικού τρεμπλ. Ήταν η απόλυτη επιβράβευση για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε ο έκτος που κατακτά το τρόπαιο ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, αλλά και ο νεότερος τεχνικός που πανηγυρίζει το Champions League, σε ηλικία μόλις 38 ετών. Η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε τα τρία Champions League/Κύπελλα Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ηττήθηκε για πρώτη της φορά σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Παράλληλα οι «διάβολοι» απέτυχαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που διατηρεί τον τίτλο του Champions League.

Οι συνθέσεις:
Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Πουγιόλ, Σιλβίνιο, Πικέ, Τουρέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα (91' Πέδρο), Τσάβι, Μέσι, Ανρί (72’ Κεϊτά), Ετό.
Στον πάγκο: Πίντο, Κάσερες, Μουνιέσα, Γκούντγιονσεν, Κρκιτς.
Μαν. Γιουνάιτεντ: Φαν Ντερ Σαρ, Εβρά, Ο Σέι, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Άντερσον (46' Τέβες), Κάρικ, Γκιγκς (76’ Σκόουλς), Παρκ (66’ Μπερμπάτοφ), Ρούνεϊ, Ρονάλντο.
Στον πάγκο: Κούστσακ, Ράφαελ, Έβανς, Νάνι.
Διαιτητής: Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία).

από sport-fm.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: