Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ολυμπιακός Λαμίας

Ο Ολυμπιακός Λαμίας είναι η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα στην Φθιώτιδα και ιδρύθηκε το 1977 απ' τον αείμνηστο Θεόδωρο Ανδρικόπουλο ή "χαφτομύγας". Προάγγελός του ήταν η ΠΕΦΟ και πήρε το όνομά του απ' τον Ολυμπιακό Πειραιώς στις αρχές της δεκαετίας του '80. Μετά τον "χαφτομύγα" την ανέλαβε ο Παναγιώτης Τσατσάνης που είναι μέχρι σήμερα στο ΔΣ. Στο ξεκίνημά της ήταν μια ομάδα που συγκροτήθηκε και έδινε φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες της περιοχής. Την Γραβιά, τον Δομοκό, την Πελασγία. Πρωτάθλημα στην Φθιώτιδα δεν υπήρχε, συνεπώς όλες οι ομάδες του νομού αγωνίζονταν να ανέβουν απ' το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο περιφερερειακό (σημερινή Δ' Εθνική). Όταν αυτό συγκροτήθηκε ο Ολυμπιακός Λαμίας ξεκίνησε απ' την Γ' κατηγορία με "σκαμπανεβάσματα" στις τοπικές μας κατηγορίες. Φέτος αγωνίζεται στην Α'.

Παρότι μιλάμε για μια ομάδα συνοικιακή έχει κόσμο που την ακολουθεί και παρακολουθεί. Κατα τον σημερινό πρόεδρο της ομάδας και παλιό της αθλητή για 20 χρόνια, κ.Χρήστο Μακρή, αυτό οφείλεται στο ότι "ήταν μια ομάδα που την αγάπησαν όλοι. Έβγαλε παίκτες που τους αγάπησε ο κόσμος και ξαναγύρισαν πάλι. Γύρισε ο Βασίλης Βλάχος κι έφερε και άλλους παλιούς που ανέβασαν την ομάδα. Οι Νίκος Τσάμης, Τάκης Ρίζος. Παναγιώτης Ταμπακολόγος, Θανάσης Αργύρης, Μαρίνος Αθανασόπουλος, Σπύρος Κωνσταντίνου, Βαλατσός Γιώργος. Αυτοί πήραν το πρωτάθλημα κι απ' την Β' ανέβασαν την ομάδα στην Α' τοπική κατηγορία. Παίκτες που αγάπησε ο κόσμος και συνεπώς αγάπησε και την ομάδα. Ευχαριστώ αυτούς τους παίκτες που μας ανέβασαν"

Δυστυχώς ακαδημία δεν υπάρχει εδώ και 10 χρόνια. Στο ξεκίνημά της η ομάδα του Ολυμπιακού Λαμίας έπαιζε στην ίδια έδρα με τη Λαμία, το ΔΑΚ. Τα προβλήματα άρχισαν με το χόρτο γιατί δεν σήκωνε και τις δύο ομάδες. "Ξενιτεύτηκε" και φιλοξενήθηκε από Λυγαριά, Στύρφακα, Μεγάλη Βρύση. Την περίοδο 1998-1999 φτιάχτηκε η φυσική της έδρα στα Γαλανέικα. Συγκροτήθηκε και δεύτερη ομάδα με μικρούς αλλά η απόφαση του Δήμου να τοποθετήσει χόρτο σ' αυτό κράτησε 6 χρόνια. Έτσι, δεν κατέστη δυνατό να προπονούνται εκεί οι μικροί. Φέτος είναι η δεύτερη σεζόν που αγωνίζεται στο τωρινό γήπεδο κι "αρχίζει", όπως λέει κι ο πρόεδρος, "η αναγέννηση της ομάδας". "Ανέλαβα την ομάδα από αγάπη για το Σύλλογο απ' τον Βαγγέλη Καραματσούκη. Την έχω 6 χρόνια τώρα. Ήρθαν μαζί μας φίλοι οικονομικά και ηθικά κι έφεραν χορηγούς. Ο Χρήστος Τζουβαλής ο οποίος έπαιξε κι αυτός στην ομάδα για 10 χρόνια κι ο Μάνος Γέμελος. Στόχος είναι πλέον να φτιαχτεί ακαδημία γιατί τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε λόγω ανακατασκευής του χλοοτάπητα του γηπέδου. Φέτος θέλαμε να ανέβουμε στην Α1, γι' αυτό πήραμε και τόσους παίκτες. Μπήκαμε δυναμικά. Είμαστε μια καλή παρέα, χωρίς άγχος. Πλέον είμαστε εκτός στόχου της ανόδου. Θα συνεχίσουμε όμως ακάθεκτοι να την πετύχουμε του χρόνου. Θέλω να ευχαριστήσω και τους παίκτες που αγωνίζονται στην ομάδα."

Οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν μια μικρή βοήθεια απ' το κράτος. "Επιχορήγηση απ' την Πολιτεία στην κατηγορία που παίζουμε είναι 2.200 ευρώ και δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρεις. Είναι μια βοήθεια αλλά δεν φτάνουν ούτε για τους διαιτητές". Πως βλέπει ο πρόεδρος το επίπεδο του φθιωτικού ποδοσφαίρου; "Το επίπεδο του φθιωτικού ποδοσφαίρου είναι πολύ καλό αλλά έχουμε πληθώρα ομάδων. Αντί για 100 ομάδες θα μπορούσαν να είναι 50 και να τις διαχειρίζονται οι πιο ικανοί παράγοντες. Τώρα οι περισσότερες λειτουργούν με έναν παράγοντα. Η Ένωση προσπαθεί να βοηθήσει όλες τις ομάδες αλλά πόση βοήθεια να δώσει κι αυτή σε 100 ομάδες;"

Ο Ολυμπαικός Λαμίας είναι ιστορικό σωματείο στην Φθιωτίδα. Έχει βγάλει κατά καιρούς μεγάλους παίκτες που στελέχωσαν το δυναμικό μεγαλύτερων απ' αυτόν ομάδων. Μεγάλοι παίκτες επί "χαφτομύγα" ο Νίκος Τσάμης που ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό και πήγε στην Παλλαμιακή. Ο Τάκης Ρίζος ή "ποντίκας", ο Χρήστος Μιχαήλ, ο Νίκος Τριανταφύλλου, οι Κώστας και Πάνος Ταμπακολόγος, ο Δημήτρης Αποστολόπουλος που έφτασε μέχρι την Λαμία και φέτος αγωνίζεται πάλι με τα "ερυθρόλευκα", ο Βασίλης Βλάχος... Όλοι τους προσωπικότητες του φθιωτικού ποδοσφαίρου.

Ο Χρήστος Μακρής είναι παράγοντας του ποδοσφαίρου του νομού, συνεπώς έχει άποψη -και ως φίλαθλος- για την ομάδα της Λαμίας. "Η Λαμία είναι ένα ιστορικό σωματείο. Την παρακολουθώ απ' την Β' Εθνική και στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Χρειάζεται μεγάλη στήριξη. Για να λειτουργήσει ένας τέτοιος σύλλογος είναι πολλά τα έξοδα. Σ' αυτή την κατηγορία έχει σίγουρα μπάτζετ 400.000 ευρώ. Όλα αυτά δεν μπορούν να βγουν από ένα συμβούλιο, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Δεν μπορείς να αγοράζεις παίκτες κάθε χρόνο. Πρέπει να βγάλεις και δικούς σου παίκτες. Χρειάζεται υποδομές για να μην πληρώνεις μεγάλα συμβόλαια, ενοίκια, έπιπλα κ.τ.λ. Πρέπει να βγουν δικοί μας παίκτες που θα στηρίξουν κιόλας την ομάδα. Προσωπικά αν βγάλω παίκτη όσο είμαι στην προεδρία κι ενδιαφέρει την Λαμία, τον δίνω και δωρεάν. Δεν μπορώ να ξέρω πως λειτουργούν τα υπόλοιπα σωματεία. Η Λαμία χρειάζεται ένα υγιή συμβούλιο και υποδομή. Κι όχι μία ομάδα, αλλά δύο, ίσως και τρεις. Την θυμάμαι στη Β' Εθνική είχε και "δεύτερα", που λέμε. Πηγαίναμε στο γήπεδο με το Αιγάλεω μία ώρα πριν την έναρξη και βλέπαμε τα "δεύτερα". Αυτά τώρα δεν γίνονται. Χρείαζεται πρώτα η δεύτερη ομάδα για να έχεις και πρώτη. Η μισή ομάδα να είναι απ' τα "σπλάχνα" της. Δεν είναι λάθος να 'χεις παίκτες κι από άλλους νομούς, απλά δεν αντέχεται οικονομικά αυτό. Και βέβαια να ενισχύσουμε όλοι οι φίλαθλοι με το εισιτήριό μας με ένα γεμάτο γήπεδο. Παίζει δεν παίζει καλά η ομάδα. Σιγά σιγά θα έρθει κι αυτό. Με άδειο γήπεδο δεν παίζεται ποδόσφαιρο. Να χειροκροτούμε τους παίκτες κι όχι να τους βρίζουμε."

Πρόεδρος: Μακρής Χρήστος
Αντιπρόεδρος: Γέμελος Μάνος
Γενικός Αρχηγός: Τσουβαλής Χρήστος
Γενικός Γραμματέας: Τσακτάνης Παναγιώτης
Ταμίας: Μώρης Μάκης
Μέλοι: Μπαζάνης Δήμος, Χαλκιάς Γεώργιος, Κατσιφλώρος Δήμος
Προπονητής: Λασπιάς Κωνσταντίνος

Τερματοφύλακες
Συλαίος Κωνσταντίνος, Στεφόπουλος Δήμος
Αμυντικοί
Μιχαήλ Αργύριος, Βαρσαμογιάννης Αθανάσιος, Αντωνόπουλος Στέφανος, Αποστολόπουλος Δημήτριος, Χαλκιάς Χρήστος, Κουτσιάφτης Δημήτριος, Κελέσης Νικόλαος
Μέσοι
Μπέλεχας Δημήτριος, Μπεσίνας Ιωάννης, Καλοπήτας Γεώργιος, Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Μακρής Αθανάσιος, Μπάκας Χρήστος, Φωτόπουλος Βασίλειος, Πολύζος Ιωάννης
Επιθετικοί
Ντούζγος Δημήτριος, Κορέντζελος Ρίζος, Κυρίτσης Ζάχος, Γουλόπουλος Γεώργιος, Δρούγας Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: