Ο Άρης Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες του νομού και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1931με πρωτοβουλία του αείμνηστου γιατρού της περιοχής Μακρή Αντώνιου και τοπικών παραγόντων του χωριού. Το όνομα του Θεού του πολέμου το πήρε απ' την ομώνυμη ομάδα της Θεσσαλονίκης καθώς εκείνη την χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας.
Ξεκίνησε την πορεία της στο χρόνο απ' τις τοπικές κατηγορίες και χαρακτηριστικό είναι πως έκτοτε δεν έχει πέσει ποτέ απ' την Α' τοπική. Κατά περιόδους αγωνίστηκε στα εθνικά πρωταθλήματα με αποκορύφωμα την συμμετοχή της δύο φορές στην Β' Εθνική. Μπορεί και τις δύο να μην κατάφερε να σταθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, αλλά αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει για ένα χωριό 2.500 κατοίκων να παίρνει μέρος σε αυτή την κατηγορία. Έχει παίξει και στην Γ' Εθνική όπως και πολλές σεζόν -τις περισσότερες- στο Περιφερειακό πρωτάθλημα.
Το πρώτο γήπεδο που έπαιξε ο Άρης ήταν εκεί που βρίσκεται πλέον το δημοτικό σχολείο. Στο τωρινό του γήπεδο πρωτόπαιξε το 1961. Εκεί αυτή τη στιγμή γίνεται προσωρινή ανακατασκευή του χλοοτάπητα και την άνοιξη είναι προγραμματισμένη πλήρης ανακατασκευή του απ' τον Δήμο όπως και κατασκευή εξέδρας.
Ο Πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Σταματόπουλος μας μίλησε εκτός απ' το παρελθόν, για το παρόν και για το μέλλον του συλλόγου."Αν περάσεις απ' το χωριό και ρωτήσεις "τι ομάδα είσαι;", Άρης θα σου πουν. Ούτε Ολυμπιακός, ούτε Παναθηναϊκός". Έχουμε ποδοσφαιρικές ακαδημίες οι οποίες κατά καιρούς αναδεικνύονται πρωταθλήτριες. Αυτή τη στιγμή σε ηλικίες 10-15 ετών έχουμε 50-60 παιδιά, τα οποία ωστόσο δεν προπονούνται λόγω έλλειψης γηπέδου. Είναι μια μεταβατική χρονιά η φετινή με την ανακατασκευή του γηπέδου. Αυτό μπορεί να σταθεί και εμπόδιο στην προσπάθεια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1. Έχουμε καταντήσει τσιγγάνοι. Κάνουμε προπονήσεις και αγωνιζόμαστε στα γήπεδα φιλικών σωματείων, τα οποία και ευχαριστούμε γι' αυτό".
Μιας και η κουβέντα με τον Πρόεδρο πήγε στο πρωτάθλημα δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω ποια ομάδα ξεχωρίζει. "Πιστεύω πως στο παιχνίδι μεταξύ της Νίκης Μακρακώμης και του Άρη Αγ.Κωνσταντίνου αγωνίστηκαν οι καλύτερες ομάδες... Θεωρώ πως το αξίζουμε και θα ανέβουμε κατηγορία, χωρίς να υποτιμώ τις άλλες ομάδες".
Ποια η στήριξη της ομάδας; "Σύμφωνα με τις δυνατότητές του ο Δήμος μας στηρίζει. Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας προσπαθεί να μοιράσει την πίτα στη μέση και είναι αντικειμενική απέναντι σε όλες τις ομάδες. Κάνω έκκληση σε όλους τους παλιούς παίκτες που θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν με τα διοικητικά της ομάδας, αλλά και σε όποιον άλλο θέλει να ασχοληθεί. Αξίζει ο κόπος..."
Παρόλο που το αφιέρωμα ήταν για την ομάδα του Αγ.Κωνσταντίνου ο κος Σταματόπουλος αναφέρθηκε ως παράγοντας του φθιωτικού ποδοσφαίρου και στην ομάδα της Λαμίας. "Η ομάδα της Λαμίας πρέπει να ξεχωρίζει. Έτσι θα πάρει μπρος το φθιωτικό ποδόσφαιρο. Προσωπικά στενοχωριέμαι και θλίβομαι που δεν μπορεί να ξεκολλήσει απ' αυτή την μιζέρια. Πρέπει κάτι να γίνει σ' αυτόν τον τόπο, όλοι μαζί να το δούμε συλλογικά το θέμα. Να ωθήσουμε την ομάδα της Λαμίας σε μεγάλα πράγματα και να μην καταφύγει σε τυχοδιωκτικές λύσεις. Πρέπει όμως κι αυτή να σκύψει στα μεγάλα φθιωτικά σωματεία. Υπάρχουν 7-8 τα οποία μπορούν σε άμεση συνεργασία να δημιουργήσουν μια σπουδαία ομάδα στην Φθιώτιδα. Δεν είμαστε αλλαζόνες με την ιστορία μας. Θέλουμε το φθιωτικό ποδόσφαιρο να πάει μπροστά με μπροστάρη την Λαμία".
Ο Πρόεδρος του Άρη είναι παράγοντας για πάνω από 25 χρόνια και με αφοπλιστική σιγουριά δηλώνει πως ταλέντα υπάρχουν στο νομό για να πλαισιώσουν το ρόστερ της Λαμίας. "Υπάρχει μεγάλος αριθμός ταλέντων. Έχουν βγει παιδιά και από εδώ και από άλλες ομάδες αλλά προτίμησαν να πάνε σε άλλες ομάδες παρά στη Λαμία. Δεν το καταλαβαίνω αυτό... Είναι κίνητρο και για τον κόσμο οι παίκτες οι δικοί του".
Ο Άρης είναι -όπως μας είπε ο κος Σταματόπουλος- ένα οργανωμένο σωματείο που δεν δημιουργεί αντιπάθειες κατά κύριο λόγο με προπονητές και παίκτες που συνεργάζεται. Έχουν μπει οι βάσεις για νέες διακρίσεις. Είναι μια ομάδα που θέλει το πρωτάθλημα, που αν δεν το κατακτήσει φέτος θα το κυνηγήσει του χρόνου. Μετά από τόσα χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από τα διοικητικά. Όραμά του ωστόσο είναι να υπάρχει ένα σωματείο που να το εμπιστεύονται οι πάντες, με πρώτο τον κόσμο του. Μια ομάδα που θα συνεχίζει την παράδοσή της και θα αγωνίζεται στην κατηγορία που της ταιριάζει, την Δ' Εθνική, όταν -όπως λέει ο κος Σταματόπουλος- γίνει σωστή κατηγορία. "Το οικονομικό είναι δυσβάσταχτο σ' αυτή την κατηγορία. Η επιχορήγηση πριν από 15 χρόνια ήταν περισσότερη από ό,τι τώρα. Η Πολιτεία πρέπει να ενισχύει τα σωματεία γιατί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι το μόνο κύτταρο που μπορεί να παράγει ταλέντα. Εμείς έχουμε ασφαλισμένους όλους τους ποδοσφαιριστές μας σε ιδιωτική εταιρεία με 25.000 ευρώ τον χρόνο. Θέλουμε να ξέρουν πως ό,τι κι αν συμβεί η ομάδα είναι από πίσω. Όχι τώρα, αλλά 7 χρόνια τώρα. Στο Παιδικό ήμασταν οι μόνοι που είχαμε γιατρό στον πάγκο".
Νίκες που έγραψαν ιστορία είναι πολλές. Σε ένα παιχνίδι νοκ άουτ με τον Λεβαδειακό την χρονιά που ανέβηκε ο Άρης στη Β' Εθνική, η ομάδα της Λιβαδειάς πήγαινε για το πρωτάθλημα στην κατηγορία. Όχι όμως και για το κύπελλο μιας και αποκλείστηκε απ' τους νεοφώτιστους. Ιστορικότερη -ίσως- στιγμή τα τρία παιχνίδια με τον Πανηλειακό. Ήττα στον Πύργο, νίκη στον Άγιο Κωνσταντίνο και μπαράζ στο γήπεδο του Αιγάλεω με 10.000 κόσμο. 8.000 οι Πυργιώτες και όλο το χωριό για τον Άρη. (φώτο απ' το το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς της 13/7/1970)
Γεγονός είναι πως οι μεγάλοι παίκτες που έφεραν αυτές τις ιστορικές στιγμές στο σύλλογο να τιμήσουν την φανέλα του και να αγωνιστούν και σε άλλες μεγάλες ομάδες. Ο Μπάμπης Ψιμόγιαννος πήγε στην ΑΕΚ, τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Αθηνών. Ο Κώστας Τσίκας από πολύ μικρή ηλικία στον Πανιώνιο και στην συνέχεια σε Αιγάλεω και Ιωνικό. Ο πρώτος ξάδερφός του Γιάννης στο Αιγάλεω και στην Λαμία. Ο Μάκης Ζαχαρόπουλος ήρθε απ' τον Άγιο Σεραφείμ και ο Άρης αποτέλεσε σκαλί για την μεταγραφή του στον Πανιώνιο, όπου αγωνίστηκε για πολλά χρόνια. Οι Ντίνος Μάρκου και Λεωνίδας Τραχανάς με την φανέλα της Λαμίας πάλεψαν για την άνοδο στην Α' Εθνική. Κι άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Θανάσης Εμμανουήλ, Γιάννης Χρήστου και Δημήτρης Αθανασίου.
Πρόεδρος: Σταματόπουλος Ιωάννης
Αντιπρόεδροι: Μαντζαβίνος Κωνσταντίνος, Χρήστου Άγγελος
Γενικός Γραμματέας: Καροπλέσης Γεώργιος
Ταμίας: Τσίκας Δ. Κωνσταντίνος
Γενικοί Αρχηγοί: Πολυχρόνης Γεώργιος, Τσίκας Ι. Κωνσταντίνος
Έφορος Υλικού: Θεοδωρόπουλος Γρηγόριος
Μέλη: Εμμανουήλ Κωνσταντίνος, Ζαφείρης Παβαγιώτης, Καροπλέσης Αθανάσιος
Τερματοφύλακες
Τριβέλλας Σταμάτιος, Ψάθας Κωνσταντίνος, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης
Αμυντικοί
Τσιαπραϊλης Αλέξανδρος, Καλοβελώνης Αθανάσιος, Καραγεώργος Βασίλειος, Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνος, Χατζηκυριακού Κύπρος, Μαλισόβας Στέφανος, Καροπλέσης Γεώργιος
Μέσοι
Ρίζος Στυλιανός, Ρίζος Βασίλειος, Ρίζος Σπυρίδων, Τσεκούρας Σεραφείμ, Παπαναστασίου Δημήτριος, Συκαράς Κωνσταντίνος, Ζαλαώρας Ευάγγελος, Ζήσιμος Αθανάσιος, Κουκογιάννης Κωνσταντίνος, Νάσιος Θωμάς, Καλπάκης Κωνσταντίνος, Πολυχρόνης Θεόδωρος
Επιθετικοί
Ρουμπής Κωνσταντίνος, Κουνούνης Σταύρος, Σταματόπουλος Κωνσταντίνος, Δασκαλόπουλος Νικόλαος, Χρήστου Ιωάννης
(το αφιέρωμα δημοσιεύεται και στο 37.2 Φεβρουαρίου)
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου