Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση Κούγια για Ένωση Θράκης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, σχετικά με τον μηδενισμό της Ένωσης Θράκης και τον... δωρισμό των χαμένων βαθμών σε ομάδες που δεν τα κατάφεραν απέναντι στην ομάδα της Αλεξανδρούπολης, η οποία αναφέρει τα εξής:

"Με τη σχετική απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Ε.Π. Β' και Γ' Εθνικής διατάχθηκε η αποβολή του Τ.Α.Π. Ένωση Θράκης από το πρωτάθλημα του Β' Ομίλου της Γ' Εθνικής. Αμέσως μετά, ακολούθησε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Π. Β' και Γ' Εθνικής με την οποία κατακυρώνονται αναδρομικά υπέρ των αντιπάλων ομάδων όλοι οι αγώνες στους οποίους είχε συμμετάσχει το ανωτέρω Τ.Α.Π. ως την ημέρα της αποβολής του. Η ως άνω πρωτοφανής απόφαση αποτελεί κοινοφανή ερμηνεία και εφαρμογή της αθλητικής-και όχι μόνο- νομοθεσίας, καθώς κατά τρόπο παράνομο και αντισυνταγματικό επιβάλλει ποινές με αναδρομική ισχύ χωρίς κανένα απολύτως νομικό έρεισμα. Πέρα από την προφανή επίπτωση στην βαθμολογία του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής, η οποία βάναυσα αλλοιώνεται, η απόφαση αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τα πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών και ιδιαίτερα της Γ' Εθνικής κατηγορίας που είναι και το πλέον χειμαζόμενο από οικονομικά προβλήματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε μετά από την συγκεκριμένη απόφαση και την αναδρομική "ακύρωση" των αποτελεσμάτων των ομάδων που αποβάλλονται από το (όποιο) πρωτάθλημα, όπως έγινε στην περίπτωση του Τ.Α.Π. Ένωση Θράκης, τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον οι "αποχωρήσεις" των ομάδων-και ειδικά όσων πλέον δεν έχουν κανένα βαθμολογικό κίνητρο-να γίνουν αντικείμενο οικονομικής ή άλλης συναλλαγής που θα επιφέρει προφανείς αλλοιώσεις στον βαθμολογικό πίνακα του κάθε πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα σε μία κατηγορία όπως η Γ' Εθνική, όπου η άνοδος στην επόμενη κατηγορία ή η είσοδος στους αγώνες κατάταξης κρίνεται σε ένα ή δύο βαθμούς ή πολλές φορές ακόμα και στις ισοβαθμίες, καθίσταται προφανές ότι η αναδρομική κατακύρωση των παρελθόντων αγώνων μιας ομάδας που, για παράδειγμα, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος "αποχωρεί" μπορεί να επιφέρει απαράδεκτη μεταβολή στον βαθμολογικό πίνακα και αλλοίωση του πρωταθλήματος.

Κάθε Έλληνας φίλαθλος κατανοεί και από την πλευρά μου θεωρώ επιτακτικό, ότι είναι επιβεβλημένο να ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή, καθώς προοιωνίζεται αρκετά δεινά στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ιδίως των μικρότερων κατηγοριών όπου τουλάχιστον δυο ομάδες έχουν γνωστοποιήσει την αποχώρησή τους από το πρωτάθλημα και αρκετές άλλες βρίσκονται ένα βήμα από τη διάλυση. Εξάλλου, η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων μιας ΠΑΕ είναι ένας επιγενόμενος παράγοντας και για μια πραγματική κατάσταση που έχει έναν δεδομένο χρόνο έναρξης. Δεν μπορεί να επιβάλλονται ποινές και για χρόνο κατά τον οποίο η συγκεκριμένη Εταιρεία δεν ήταν ούτε τιμωρημένη ούτε-ενδεχομένως- αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: