Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Σχολή Προπονητών ΕΠΟ

Για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την προπονητική απαιτούνται πολλά προσόντα. Καταρχήν θα πρέπει να αγαπάει το ποδόσφαιρο, να έχει φιλοδοξίες στο να πετύχει, να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και βέβαια να μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα της ομάδας του και να τα διορθώσει. Στην Ελλάδα απαιτείται κι ένα επιπλέον προσόν. Θα πρέπει προηγουμένως να… έχει παίξει μπάλα!
Για τους αποφοίτους της γυμναστικής ακαδημίας υπάρχει μια εξομοίωση του διπλώματος που έχουν με αυτό της ΕΠΟ (UEFA B’) η οποία διαρκεί τρεις ημέρες. Για όλους τους υπόλοιπους, η σχολή προπονητών ΕΠΟ διαρκεί 15 ημέρες. Μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες, η ύλη πρέπει να διδαχθεί σε 120 ώρες (50% θεωρία και 50% πρακτική) και χωρίς καμία ημέρα ρεπό. Όπως αντιλαμβάνεστε, η περίοδος αυτή φαίνεται μικρή αλλά είναι εξαντλητική καθότι έχει ως στόχο η σχολή να μην διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι προπονητές παίρνουν άδειες απ’ τις δουλειές τους για τις δύο αυτές εβδομάδες, επομένως οι τεσσεράμισι ώρες πρακτική το πρωί και οι τεσσεράμισι ώρες θεωρία το βράδυ είναι κάτι που όλοι οι συμμετέχοντες (καθηγητές και περισσότερο υποψήφιοι προπονητές) πρέπει να ανεχτούν.
Εκτός από την θεωρία και την πρακτική, οι υποψήφιοι εξετάζονται και στο μάθημα της διαιτησίας. Σε περίπτωση που κοπούν σε ένα από τα τρία μαθήματα, μπορούν να δώσουν για επανεξέταση (πληρώνοντας άλλα 100 ευρώ) ή να ξεχάσουν το διεθνές δίπλωμα UEFA B’ και να πάρουν το δίπλωμα ΕΠΟ Α’. Αν κοπούν σε δύο από τα τρία μαθήματα και ο βαθμός τους και στα δύο μαθήματα είναι κάτω από 4 τότε θα πρέπει να επαναλάβουν τη σχολή.
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την σχολή προπονητών της ΕΠΟ, θα πρέπει να μπουν στο www.epo.gr και να πάνε στην υποκατηγορία Υποδομή/Λειτουργία Σχολών Προπονητών Ποδοσφαίρου. Το link αυτό είναι αρκετά “χωμένο” κι ελάχιστοι το έχουν αντιληθφεί. Όσοι όμως πραγματικά ενδιαφέρονται, θα πρέπει να το επισκέπτονται καθημερινά καθώς πρωτίστως από εκεί θα μάθουν πότε και σε ποια πόλη θα λειτουργήσει η επόμενη σχολή προπονητών.

...η συνέχεια στο gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: