Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Οσβάλντο "Τσε" Ερνάντεζ: Ενας... επαναστάτης με αιτία

Ο Οσβάλντο Ερνάντεζ αποφάσισε το καλοκαίρι του 2008 να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κλείσει την καριέρα του στην Λαμία. Αλλωστε, από τη χώρα μας έχει, αν μη τι άλλο, θετικές αναμνήσεις καθώς επί των ημερών του το 1995, ο Ολυμπιακός κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, την τελευταία φορά που ο κόσμος των ερυθρολεύκων ξεχύθηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει μια επιτυχία του βόλεϊ. Επειτα από μία 10ετία σε υψηλότατο επίπεδο στην Ιταλία με επιτυχίες και στην Ευρώπη, ο Ερνάντεζ ήρθε να προσφέρει στην Λαμία την τεράστια εμπειρία αλλά και τα τρομερά χτυπήματα στην επίθεση.




Mε την απόδοσή του στον πρώτο γύρο, έχει επιβεβαιώσει πλήρως τον προπονητή του, Δημήτρη Ανδρεόπουλο, περί του ότι η ηλικία δεν παίζει ρόλο στο βόλεϊ. Ο Ερνάντεζ είναι πρώτος στους πόντους 236 (21/47 μ.ο) στον πρώτο γύρο της Α1 και πρώτος στις πετυχημένες επιθέσεις (214/381). Μιλώντας στο sport.gr, ο κουβανός διαγώνιος επιμένει ότι η ομάδα του μπορεί να κατακτήσει μία εκ των τριών πρώτων θέσεων της βαθμολογίας, τονίζει ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει ανέβει και αναφέρεται στην δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από την αστυνομία.

- Πως είναι η ζωή στην Λαμία;
"Η Λαμία είναι μια πολύ ωραία πόλη. Είσαι ήρεμος να επικεντρωθείς στο βόλεϊ και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου στο γήπεδο. Νιώθω πολύ ήρεμος εδώ και απολαμβάνω το βόλεϊ. Επίσης, ο κόσμος είναι πολύ ζεστός και αυτό είναι καλό για έναν παίκτη".

- Ποια είναι η άποψη σου για τον κόσμο;
"Οσο περνάει ο καιρός πιστεύουν όλο και περισσότερο σε εμάς και μας στηρίζουν περισσότερο. Οι απαιτήσεις τους φυσικά ανεβαίνουν αλλά αυτό είναι λογικό".

- Οταν ήρθες στην Ελλάδα, είπες ότι στόχος σου είναι η Λαμία να κατακτήσει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του Πρωταθλήματος. Με τον πρώτο γύρο να έχει φτάσει στο τέλος του, πιστεύεις ότι είναι εφικτό;
"Σίγουρα. Εχουμε δείξει ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλά. Μπορεί στο ξεκίνημα να είχαμε κάποια προβλήματα και να μην είχαμε καλή απόδοση, αλλά πλέον έχουμε βρει ρυθμό και πάμε καλά, τόσο στο Πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι να είμαστε σε καλή κατάσταση στα πλέι οφ και είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά".

- Εχουν αλλάξει πολλά στο βόλεϊ στην Ελλάδα από το 1995 που ήσουν ξανά εδώ;
"Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τόσο στο βόλεϊ γενικά όσο και στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το Πρωτάθλημα έχει ανέβει εντυπωσιακά. Τότε, υπήρχαν λίγες ομάδες που ξεχώριζαν και η διαφορά τους με τις υπόλοιπες ήταν πολύ μεγάλη. Πλέον, βλέπουμε ότι έχουν ανέβει όλες οι ομάδες και μπορούν να κοντράρουν τους "μεγάλους", ενώ υπάρχει και μεγαλύτερος συναγωνισμός στην κορυφή".

- Ησουν 10 χρόνια στην Ιταλία. Πως πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα;
"Η Ρόμα είχε πολλά προβλήματα και όλοι ψάχναμε μια ομάδα για να συνεχίσουμε την καριέρα μας. Η Λαμία με πλησίασε, μου μίλησε και η πρόταση της μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, οπότε αποφάσισα να κλείσω την καριέρα μου εδώ. Ηξερα άλλωστε πως είναι η ζωή στην Ελλάδα, μου άρεσε και αποφάσισα να επιστρέψω".

- Εχεις δει όλες τις ομάδες στο ελληνικό Πρωτάθλημα, ξεχωρίζεις κάποια για τον τίτλο;
"Οπως σας ξαναείπα, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην κορυφή. Παναθηναϊκός, Ηρακλής, ο οποίος είναι ο Πρωταθλητής, ο Ολυμπιακός και Πάτρα, αυτή τη στιγμή δείχνουν φαβορί. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείουμε κανέναν και τίποτα".

- Πιστεύεις πως φέτος μπορεί κάποια ελληνική ομάδα να κατακτήσει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο;
"Πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες. Βλέπουμε ότι πέντε ομάδες συνεχίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο Ηρακλής έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή του στην επόμενη φάση του Champions League ενώ είναι κοντά και ο Παναθηναϊκός. Εμείς έχουν φτάσει μακριά, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα ωστόσο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο".

- Στην Ελλάδα βρέθηκες αντίπαλο με τον Iβάν Μίλκοβιτς, με τον οποίο ήσασταν συμπαίκτες στη Ρόμα. Η μεταγραφή του προκάλεσε μεγάλη αίσθηση εδώ...
"Το ότι ο Ιβάν Μίλκοβιτς είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, ο Ιβάν αποτελεί επίσης μία σπουδαία προσωπικότητα. Πέρα από μεγάλος αθλητής, είναι και σωστός επαγγελματίας και είναι πολύ καλό για το βόλεϊ της χώρας που βρίσκεται εδώ".

- Το ιταλικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό το γεγονός;
"Το ιταλικό Πρωτάθλημα θεωρώ ότι είναι το πιο δυνατό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει φτάσει σε ένα επίπεδο να προσελκύει τους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου. Βλέπουμε παίκτες από τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική αλλά και από την Αμερική και την Ευρώπη να κάνουν τα πάντα για να αγωνιστούν σε αυτό. Η Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έκανε μεγάλο άνοιγμα στους ξένους αθλητές. Φυσικά, υπάρχουν και τα οικονομικά οφέλη. Ο συναγωνισμός είναι τεράστιος, ενώ επίσης ο κόσμος είναι κοντά στις ομάδες".

- Στην καριέρα σου έχεις αγωνιστεί σε πολλές ομάδες, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες στιγμές σου;
"Στη ζωή ενός αθλητή υπάρχουν πολλές καλές και κακές στιγμές. Οσον αφορά τις κακές, προσπαθώ να μην τις θυμάμαι και τώρα δεν έχω στο μυαλό μου κάποια συγκεκριμένη να αναφέρω. Οι καλές είναι πολλές. Κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα τότε με τον Ολυμπιακό και τώρα με την Λαμία"

- Πρόσφατα είδαμε ότι η Αθήνα κάηκε λόγω του θανάτου ενός 15χρονου από έναν αστυνομικό. Ποια είναι η άποψη σου;
"Εχω παρακολουθήσει τι έχει συμβεί και δυστυχώς, αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν παντού. Θυμάμαι και στην Ιταλία μια περίοδο είχε προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση, επειδή ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό. Τι να πω, είναι αυτονόητο πως είμαι κατά της αστυνομικής βίας. Δεν γίνεται έτσι απλά να σκοτώνουν κάποιον για το τίποτα. Είναι κάτι που σίγουρα δεν το βρίσκω ωραίο. Θεωρώ πως τα παιδιά είναι λογικό να ξεσπούν και να διαδηλώνουν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογώ όλες αυτές τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί".

- Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κούβα;
"Πέρασα τις διακοπές των Χριστουγέννων στην πατρίδα μου. Τα πράγματα είναι καλύτερα πλέον, αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω αυτή τη στιγμή για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μου..."

- Οσον αφορά την επόμενη χρονιά;
"Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα την χρονιά με την Λαμία. Εχω ξαναπεί ότι αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά στην ενεργό δράση και θέλω να ολοκληρώσω την επαγγελματική καριέρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απόφαση μου είναι οριστική, θέλω να ξεκουραστώ. Τώρα, όσον αφορά την συνέχεια θα δούμε...".

- Οι ευχές σου για το νέο έτος...
"Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι πρώτα από όλα καλές γιορτές και να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προκειμένου με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής χρονιάς να μπορούμε να πανηγυρίσουμε".

από sport

Δεν υπάρχουν σχόλια: