Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Στον τελικό του παγκόσμιου οι έφηβοι!

Τίποτα δεν σταματά την Εθνική εφήβων στην πορεία της για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου! Ούτε η Αυστραλία, που υποκλίθηκε στα χρυσά μωρά μας στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Νεας Ζηλανδίας. Οι έφηβοι νίκησαν 84-69 και το πρωί της Κυριακής θα παίξουν στον τελικό με τη νικήτρια του άλλου ημιτελικού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κροατία.
"Ποιος; Ποιος θα πάει τελικό;" ρωτούσε εκστασιασμένος ο Κώστας Παπανικολάου λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιτελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το ερώτημα βεβαίως ήταν ρητορικό. Ο Παπανικολάου και η παρέα του δεν είχαν αφήσει κανένα περιθώριο στους μέχρι πρότινος αήττητους στη διοργάνωση Αυστραλούς να ελπίζουν. Κι έτσι... Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙΤΕΛΙΚΟ!!!
Με άλλη μία επιβλητική εμφάνιση μετέτρεψε ένα υποτιθέμενο ντέρμπι σε υγιεινό περίπατο, που κατέληξε σε έναν περιφανή θρίαμβο. Το τελικό 84-69, που στέλνει την Εθνική μας στον τελικό και της δίνει τη δυνατότητα να κατακτήσει μετά την κορυφή της Ευρώπης και αυτή του κόσμου ολόκληρου, μάλλον κολακεύει τους Αυστραλούς, που θα μπορούσαν να είχαν γνωρίσει πρωτοφανή συντριβή αν οι έφηβοί μας δεν χαλάρωναν στο τέλος κάνοντας οικονομία δυνάμεων για τον υπέρ πάντων αγώνα της Κυριακής.

Ο Παππάς κι ο Παπανικολάου

Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί (ώρα Ελλάδας βεβαίως, διότι στη Νέα Ζηλανδία έχει ήδη βραδιάσει). Η Εθνική έδειχνε να έχει λύσεις στην επίθεση με κύριες αιχμές τους Γιάνκοβιτς και Κασελάκη, όμως αυτό που έλειπε για να κάνει το ξέσπασμα ήταν η άμυνα. Όσο ο Ντελαβεντόβα και ο Πέιτζ διασπούσαν την ελληνική άμυνα με διεισδύσεις και καλές πάσες ή σουτ, οι Αυστραλοί διατηρούσαν την επαφή τους με το σκορ. Όταν όμως μπήκε στον αγώνα ο Μάντζαρης κι έκοψε τον αέρα του Ντελαβεντόβα, τα πράγματα άρχισαν να απλοποιούνται.
Το 21-18 του 9' έγινε 29-18 στο 11' με τρίποντο του εξαιρετικού Γιάνκοβιτς και τα προβλήματα που προς στιγμήν παρατηρήθηκαν με την απώλεια ορισμένων αμυντικών ριμπάουντ, φρόντισε να λύσει ο Νίκος Παππάς. Αυτός ήταν που στα μισά της δεύτερης περιόδου, όταν η Εθνική φάνηκε να κολλάει, πήρε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονταν για να συντηρήσει το προβάδισμα. Κι όσο ο Γιάνκοβιτς ευστοχούσε έξω από τη γραμμή των 6.25μ., δεν υπήρχε ανησυχία. Το ημίχρονο έληξε με την Εθνική να προηγείται 46-33 και στο δεύτερο ημίχρονο άρχισε το πάρτι.
Η άμυνα συνέχιζε να είναι καλή, το πρόβλημα με τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ διορθώθηκε χάρη στην πολύτιμη συμβολή τόσο του Κασελάκη όσο και του Παπανικολάου και από εκεί και πέρα ήταν θέμα διαχείρισης του αγώνα. Οι Αυστραλοί ήθελαν, αλλά ήταν εμφανές πως δεν μπορούσαν να απειλήσουν, διότι η Εθνική ήταν εξαιρετικά στημένη στην άμυνα και στην επίθεση οι Παππάς και Παπανικολάου έκαναν ό,τι ήθελαν. Η διαφορά έφτασε και τους 22 πόντους στο 25' (61-39) και τότε έγινε προφανές πως τίποτα δεν θα μπορούσε να χαλάσει την ελληνική γιορτή. Στην τελευταία περίοδο η Εθνική πάτησε λίγο φρένο και ολοκλήρωσε τον ημιτελικό με το μυαλό ήδη να τρέχει στον μεγάλο τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 46-33, 67-47, 84-69

ΕΛΛΑΔΑ (18/22β., 21/47διπ., 8/22τρ., 29-19ρ., 15ασ., 11λ., 9κλ., 6κοψ.): Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 8 (4-2ρ., 6ασ.), Καραθανάσης, Παπανικολάου 18 (2/5τρ., 6-4ρ., 4κοψ.), Γεωργάκης 2, Σλούκας 8 (3ασ.), Γιάνκοβιτς 16 (4/6τρ., 3-6ρ.), Παππάς 19 (2/5τρ.), Κασελάκης 13 (8-5ρ., 2κοψ.)
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (14/21β., 17/48διπ., 7/24τρ., 23-18ρ., 7ασ., 11λ., 4κλ., 3κοψ.): Πέιτζ 15(2), Άρνοτ, Κάντι 3, Σάλεκιτς 6(1), Ντελαβεντόβα 12(2), Γκρίνγουντ 1, Μπρόκοφ 4 (6-3ρ.), Μότουμ 9, Έλις 8(2), Χότζσον 1, Γιανγκ 10 (3-7ρ.), Χάρις-Τανκς.

Παππάς: "Πάρτι μετά τον τελικό"!

Ο Νίκος Παππάς κουβάλησε στις πλάτες του την Εθνική για μεγάλο διάστημα του ημιτελικού και είχε έναν επιπλέον λόγο να είναι χαρούμενος. Η πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του (κλείνει σήμερα τα 19 χρόνια του), όσο κι αν αυτός δεν βιάζεται να γιορτάσει.
"Αυτό που προέχει τώρα είναι να χαλαρώσουμε και να είμαστε έτοιμοι για το πάρτι μετά τον τελικό", δήλωσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση! Αυτοπεποίθηση απόλυτα δικαιολογημένη από τις εμφανίσεις που έχει κάνει η Εθνική στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ειδικά από τον προημιτελικό και μετά.
Ο Παππάς επιβεβαίωσε και με λόγια αυτό που είχε φανεί νωρίτερα στο παρκέ. Ότι η Εθνική είχε προετοιμαστεί άριστα για τον ημιτελικό: "Ήμαστε έτοιμοι. Ξέραμε πώς παίζουν οι Αυστραλοί και τους περιμέναμε. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και με όπλο την άμυνα ξεφύγαμε και φτάσαμε στη νίκη".
Προτίμηση για τον αντίπαλο στον τελικό δεν εξεδήλωσε, αλλά για ένα πράγμα ήταν σίγουρος: "Δεν με νοιάζει με ποιον θα παίξουμε. Έτσι κι αλλιώς ο τελικός θα είναι δύσκολος κι εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να δουν τον αγώνα και να χαρούν αύριο για τη νίκη μας"!
Ο τελικός θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής και θα μεταδοθεί κι αυτός ζωντανά από την ΕΤ1.

από sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: