Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ο Γιώργος Κοτρωνιάς για την ποδοσφαιρική Λαμία

Για την ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας μίλησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Κοτρωνιάς, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον "Παρατηρητή της Φθιώτιδας". Συγκεκριμένα στην ερώτηση "Τον Δεκέμβριο που η Λαμία κινδύνεψε με αφανισμό σας είδαμε σαν Δημοτική Αρχή να στέκεστε ως αρωγός στη νέα προσπάθεια. Θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής: Γιατί μια πόλη 100 χιλ. κατοίκων δεν μπορεί τόσα χρόνια να ευημερήσει και να περάσει σε ανώτερο επίπεδο, την στιγμή που πόλεις με μικρότερο πληθυσμό το καταφέρνουν;", τόνισε: "Νομίζω πως είναι δύο οι παράγοντες: Ο πρώτος είναι ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει ο ένας, ο ισχυρός οικονομικά που να έχει το μεράκι να επενδύσει σε μία ποδοσφαιρική ομάδα και ο δεύτερος είναι ότι η Λαμία με την κακοδαιμονία την διοικητική που την ταλαιπώρησε όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε ένα επιφυλακτικό κλίμα στους φιλάθλους της η οποίοι την αγαπούν και την συνδράμουν πάντα. Δημιούργησε μια επιφυλακτικότητα στο να εμπιστευθούν χρήματα οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Λαμίας στις διοικήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία πλατιά οικονομική βάση η οποία να μπορεί να στηρίξει την ομάδα της Λαμίας. Εγώ θεωρώ ότι αυτό ήταν το σπουδαιότερο πρόβλημα της Λαμίας, η κακή εικόνα των κατά καιρούς διοικήσεων, η οποία δημιούργησε χρέη, δημιούργησε ανυποληψία της ομάδας μέσα στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της χώρας και επιφυλακτικότητα επενδυτών. Έχουμε την τύχη αυτή την περίοδο, παρά την κακή βαθμολογική πορεία που είχε η ομάδα, να έχουμε μια ομάδα ξεχρέωτη την οποία στηρίζουν σοβαροί άνθρωποι, ντόπιοι. Μια ομάδα η οποία θα μπορούσε αυτή την στιγμή, αν κάποιος ρισκάριζε να ασχοληθεί και να επενδύσει, θα μπορούσε να πάει καλά. Δεν είναι μόνο θέμα του Δήμου. Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, αδιαφορώντας ποιος είναι στο τιμόνι της ομάδας, έκανε το καθήκον του. Δηλαδή στο πλαίσιο της νομιμότητας ενίσχυε την ομάδα έμμεσα και άμεσα. Δεν μπορεί όμως ο Δήμος, ούτε και έχει μια πηγή εσόδων τόσο μεγάλη, ώστε να επενδύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο στην ποδοσφαιρική ομάδα. Γιατί έχουμε κι άλλες ομάδες, κι άλλα σωματεία τα οποία πρέπει κι αυτά να ενισχυθούν. Στην τελευταία αυτή προσπάθεια που κάναμε, περισσότερο θέλαμε να ενεργοποιηθεί ο επιχειρηματικός και φίλαθλος κόσμος της Λαμίας για να ‘ρθει κοντά της. Αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν έχει επιτευχθεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί την αγαπάμε τη Λαμία. Μ' αυτήν μεγαλώσαμε και θέλουμε να την δούμε στα μεγάλα σαλόνια της ποδοσφαιρικής κατηγορίας".

Τι άλλο δήλωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων στον τομέα του αθλητισμού στην περιοχή...

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναφέρεται «σχετική επάρκεια αθλητικών εγκαταστάσεων». Σας θυμίζω ότι σε πρόσφατη Συνεδρίαση της ΕΠΣΦ με θέμα την αναδιάρθρωση των κατηγοριών αναφέρθηκε το πρόβλημα των ξερών γηπέδων και γι’ αυτό δεν προχώρησε. Έχετε σκεφτεί την τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα που ανήκουν στο Δήμο και ειδικά στο ΔΑΚ, όταν πολλοί ποδοσφαιριστές, και αντίπαλοι και παίκτες της Λαμίας, αναφέρονταν συχνά σε αυτό το πρόβλημα;

Δε νομίζω τότε να αναφέρθηκε κανένας στη Λαμία. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της πόλης μας, η Λαμία είχε ένα μόνο γήπεδο με χλοοτάπητα, το ΔΑΚ. Το οποίο τότε ήταν ΕΑΚ και σε κακή κατάσταση. Από κάτω είχε καρβουνόσκονη. Αμέσως εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ανακατασκευής και φτιάξαμε επτά γήπεδα με χλοοτάπητα. Δηλαδή κάναμε ένα τεράστιο έργο στο θέμα της δημιουργίας υποδομών αθλητισμού και πέρα απ' τους χλοοτάπητες αυτή την στιγμή πριν λίγες μέρες υπογράφηκαν απ' τον Υπουργό, κ. Ιωαννίδη, τα 3.100.000 ευρώ που μας υποσχέθηκε για το «Χαλιοπούλειο». Εντάχθηκε στο ‘Θησέας’. Μόλις ήρθε το φαξ δόθηκε αμέσως στις τεχνικές υπηρεσίες και οι έτοιμες μελέτες μας εστάλησαν στον κ. Δημακόπουλο, τον υπεύθυνο των έργων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να ελεγχθούν ώστε αμέσως να προχωρήσουμε στην πρώτη δημοπράτηση που είναι το ταρτάν κι ο χλοοτάπητας. Η άλλη εργολαβία είναι η κατασκευή κερκίδων, η άλλη η κατρασκευή ηλεκτροφωτισμού και η άλλη η κατασκευή του περιβάλλοντα χώρου.

Αν βάλουμε ότι στην Άμπλιανη θα έχουμε το εθνικό μας στάδιο, έχουμε φτιάξει το βοηθητικό και σε συνεργασία με τη Νομαρχία και ένα 5x5, στα Καλύβια - Παγκράτι αυξήσαμε τις διαστάσεις τοποθετώντας χλοοτάπητα στο γήπεδο, ανακατασκευάσαμε το ΔΑΚ, φτιάξαμε γήπεδο στη Ροδίτσα, τη Νέα Μαγνησία, φτιάχνουμε γήπεδο με χλοοτάπητα στην Αγία Παρασκευή, φτιάξαμε στον Σταυρό, στα Γαλανέικα, δεν υπάρχει στη Λαμία γήπεδο -αν εξαιρέσουμε των Ευρυτάνων που κι αυτό θα το βάλουμε σε κάποιο πρόγραμμα- το οποίο να μην είναι με χλοοτάπητα. Γιατί κοιτάζουμε τώρα να καλύψουμε και το Φραντζή. Νομίζω ότι η Λαμία πλέον έχει γήπεδα με χλοοτάπητα και η αναφορά που έγινε εκείνο το βράδυ ήταν για άλλα μέρη και όχι για τη Λαμία.

Παράλληλα έχω την υπόσχεση του κ. Ιωαννίδη ότι θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε και κάποια γήπεδα 5x5. Εντός των ημερών θα του στείλω που έχουμε οικόπεδα, μήπως μπορέσουμε να φτιάξουμε ακόμη κάποια γήπεδα, εκτός του Σταυρού και της Αγ. Παρασκευής που έχουμε δημοπρατήσει. Από πλευράς γηπέδων έχουμε κάνει σημαντικότατη προσπάθεια. Πήραμε τη Λαμία με ένα άθλιο γήπεδο κι αυτή τη στιγμή έχουμε 7-8... Χάνω κι εγώ τον λογαριασμό μερικές φορές.


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου;

Το κολυμβητήριο είναι μια ιστορία πονεμένη με την έννοια ότι το είχαμε εντάξει στο αμαρτωλό «Ελλάδα 2004», το οποίο χρηματοδότησε ό,τι χρηματοδότησε και μετά είπε δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Είχαν υποσχεθεί τότε 125 εκατ. ευρώ και είχαν μόνο τα 15. Δεν θα γινόταν ποτέ. Για να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε τον εργολάβο χρηματοδοτήσαμε ένα μέρος από δικά μας χρήματα μέσω του «Θησέα» κι αυτό γιατί από τα 5 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει το 1,5 είχαμε πει απ' την αρχή ότι θα το βάζαμε εμείς ως Δήμος. Καταφέραμε λοιπόν κρατήσαμε τον εργολάβο και είναι ευχής έργο η Περιφέρεια και ο σημερινός Περιφερειάρχης, κλείνοντας όλα τα έργα του 2004 στην Περιφέρειά μας, μάς έβγαλε 1,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι το έργο αυτό μπορεί να προχωρήσει.

Είχαμε όμως και μια άλλη ατυχία. Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο χρησιμοποιούσε ως υπεργολάβο κάποιον που είχε οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουμε και τέτοιας φύσεως προβλήματα, τα οποία πιστεύω θα τα ξεπεράσουμε και θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί και το κολυμβητήριο που είναι ένα απαραίτητο έργο. Έπρεπε να γίνει στη Λαμία εδώ και πολλά χρόνια. Εν πάσει περιπτώσει γίνεται τώρα και έχουμε την τιμή να είμαστε εμείς που το κάνουμε αυτό το έργο και πιστεύω ότι με το «Χαλκιοπούλειο», δηλ. της Καμαρίτσας, ολοκληρώνεται πιστεύω η αθλητική υποδομή στη Λαμία κι εμείς αφήνουμε ένα στίγμα με το πέρασμά μας.


Πρόσφατα η Λαμία φιλοξένησε αγώνες της Εθνικής ομάδας βόλεϊ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Να περιμένουμε την διοργάνωση κι άλλων αθλητικών συναντήσεων και πόσο δύσκολο είναι να πάρουμε τώρα;

Η Λαμία λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του εξαιρετικού κλειστού της είναι ελκυστική για την διοργάνωση τέτοιων αγώνων. Επιτρέψτε μου όμως να πω πως κι εμείς κάποιες φορές είμαστε επιλεκτικοί γιατί υπάρχουν διοργανώσεις οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των ίδιων των εγκαταστάσεων αλλά και της πόλης γενικότερα. Θεωρούμε ότι μια διοργάνωση σαν αυτή που κάναμε πρόσφατα με τον Πρόεδρο και φίλο, Στέλιο Προσαλίκα, ήταν μία υψηλού επιπέδου διοργάνωση η οποία μόνο θετικά μπορούσε να αφήσει στη νεολαία της Λαμίας και στην πόλη γενικότερα. Μπορούν να γίνουν τέτοιες, τις επιδιώκουμε. Απλώς είμαστε επιλεκτικοί ως προς το είδος τους για να έχει και την ποιότητα και να αφήνει στην πόλη μας, όχι μόνο χρήματα, αλλά και στη νεολαία την καλή ανάμνηση μιας υψηλού επιπέδου αθλητικής διοργάνωσης.


Ολόκληρη την συνέντευξη του Δημάρχου Λαμιέων μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του "Παρατηρητή της Φθιώτιδας" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: