Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Στα ημιτελικά η Εθνική Εφήβων!

Με σπουδαία εμφάνιση η Εθνική ομάδα των Εφήβων έκανε περίπατο με 86-60 απέναντι στην Αργεντινή και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Νέα Ζηλανδία. Αντίπαλος στον ημιτελικό (Σάββατο 09.15, ΕΤ1) η Αυστραλία.

Η εκδίκηση άργησε ένα χρόνο. Ήρθε όμως. Και μάλιστα από το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, που προδιαγράφεται λαμπρό. Το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη και η ήττα-αποκλεισμός από την Αργεντινή στον προημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά του Πεκίνου διαγράφηκαν μονομιάς σε μία άλλη άκρη του κόσμου.

Στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου οι διάδοχοι του Σπανούλη πήραν το αίμα αυτού και όλης της Εθνικής ανδρών πίσω με μια επιβλητική εμφάνιση απέναντι στους Αργεντίνους. Η Εθνική εφήβων βρίσκεται πλέον μέσα στις 4 καλύτερες ομάδες της υφηλίου μετά το 86-60, που έγραψαν οι φωτεινοί πίνακες της NSEC Arena του Όκλαντ με το τέλος του πρώτου προημιτελικού σηματοδοτώντας έναν περιφανή θρίαμβο για τους χρυσούς εφήβους μας και την πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Απέναντι στην Αργεντινή, που σημειωτέον είναι πρωταθλήτρια Αμερικής.


Νίκησε και τα προβλήματα


Αυτή η Εθνική εφήβων έχει χαρακτήρα και τον καταθέτει και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Πέρυσι πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ παίζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά χωρίς ένα μεγάλο επιθετικό όπλο της, τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, που είχε τραυματιστεί. Φέτος ο Γιάνκοβιτς είναι παρών, όχι όμως και ο βασικός σέντερ Ζήσης Σαρικόπουλος, που όσο κι αν σφίγγει τα δόντια δεν μπορεί να συνέλθει από τον πρόσφατο τραυματισμό του και δεν μπορεί να βοήθησει. Συν τοις άλλοις ο βασικός πόιντ γκαρντ, Κώστας Σλούκας, εξαντλημένος από τον πυρετό που έχει ανεβάσει εδώ και λίγες μέρες, άντεξε μόνο στο πρώτο ημίχρονο.

Κανένα πρόβλημα όμως! Οι υπόλοιποι έχουν περίσσεμα καρδιάς για να καλύψουν τα κενά, πράγμα που συνειδητοποίησαν με οδυνηρό γι' αυτούς τρόπο οι Αργεντίνοι. Η Εθνική μας μπήκε στον αγωνα αποφασισμένη να παίξει σκυλίσια άμυνα, πράγμα που έκανε προκαλώντας μπλακ άουτ στον αντίπαλο. Εκμεταλλεύτηκε και την επιλογή του προπονητή της Αργεντινής να δώσει μικρό χρόνο συμμετοχής στους δύο πιο επικίνδυνους περιφερειακούς σουτέρ της ομάδας του, Νόσεδαλ και Φερνάντεζ, θέλοντας προφανώς να χτυπήσει μέσα στο καλάθι, απ' όπου απουσίαζε ο Σαρικόπουλος. Δεν ήξερε όμως ότι η Εθνική είχε άλλες λύσεις.


Σούπερ Κασελάκης


Είχε πρώτα απ' όλα τον Λεωνίδα Κασελάκη, που παρά το μικρό μπόι του (σκάρτα 2 μέτρα...), ήταν δυναμίτης μέσα στις δύο ρακέτες με απολογισμό εντυπωσιακό: 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 τάπες! Έκανε πάρτι απέναντι στους ψηλούς της Αργεντινής με πολύτιμους συμπαραστάτες τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος συνεισέφερε άλλους 17 πόντους και 2 τάπες, αλλά και τον Γεωργάκη. Η Εθνική, που όντως είχε παρουσιάσει αδυναμίες κάτω από τα καλάθια στα προηγούμενα παιχνίδια, νίκησε το πιο κρίσιμο με τους ψηλούς της να διακρίνονται ιδιαίτερα κι αυτό λέει πολλά.

Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 41-32 χάρη σε ένα τρίποντο του Σλούκα και καθώς η άμυνα ήταν ατσάλινη και στο δεύτερο μέρος, η διαφορά συνέχισε να έχει αυξητικές τάσεις μέχρι που έφτασε στο εντυπωσιακό επίπεδο των 26 πόντων με τη λήξη του αγώνα.


Τα δεκάλεπτα: 25-17, 41-32, 59-42, 86-60.


ΕΛΛΑΔΑ (16/26β., 23/38διπ., 8/17τρ., 24-9ρ., 17ασ., 15λ., 15κλ., 6κοψ.): Παπαντωνίου 3 (5ασ.), Κατσίβελης 2, Αγγελόπουλος 2, Μάντζαρης 7 (1/1τρ., 4ασ.), Καραθανάσης, Παπανικολάου 17 (6/7διπ., 1/2τρ., 2 κοψ), Γεωργάκης 11 (2-4ρ.), Σλούκας 5(1), Γιάνκοβιτς 9(2), Παππάς 10(3-2ρ, 4ασ., 5κλ.), Κασελάκης 20 (3/6τρ., 7-1ρ., 3 κοψ.).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (19/26β., 16/45διπ., 3/15τρ., 20-15ρ., 4ασ., 21λ., 8κλ., 1κοψ.): Γκέινορ 5, Φερνάντεζ 4, Γκλίνμπεργκ 4, Κορτές 7(2), Νόσεδαλ 9, Ορλιέτι 2, Γκονζάλες 6, Ραμίρες Μπάριος 10 (3-3ρ.), Λαπροβιτόλα 5(1), Ράσιο 8, Λαντόνι.


Με Αυστραλία στον ημιτελικό (Σάββατο 09.15, ΕΤ1)


Το τελευταίο εμπόδιο της Εθνικής μας πριν το μετάλλιο και... προτελευταίο πριν την κορυφή του κόσμου είναι η Αυστραλία. Μια ομάδα σκληρή, που ως τώρα δεν έχει κάνει ήττα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μια ομάδα με χαρακτήρα, τον οποίον έδειξε στον προημιτελικό με τη Γαλλία, όπου νίκησε 79-73, παρά το γεγονός ότι 4.30 λεπτά πριν το τέλος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Οι Αυστραλοί έλεγξαν τον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, οπότε προηγήθηκαν 45-35 και μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου είχαν το προβάδισμα (58-49). Όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Γάλλοι έκαναν την αντεπίθεση με πρωταγωνιστές τους Λεονάρ (22π., 13ρ.) και Αλμπισί (17π. με 5 τρίποντα) και 4'.30'' πριν το φινάλε προηγήθηκαν με 71-66 και έδειξαν να έχουν το πάνω χέρι. Εκεί όμως τα "καγκουρό" έδειξαν το χαρακτήρα τους, καθώς με καλή άμυνα και λύσεις από τους Ντελαβέντοβα (18π.), Πέιτζ και Έλις (14π., 10ρ.) πέρασαν ξανά μπροστά και εν τέλει νίκησαν και προκρίθηκαν στον ημιτελικό.

Έναν ημιτελικό που θα αρχίσει στις 09.15 το πρωί του Σαββάτου και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ1.


Διαβάστε την ιστορία των εφήβων στα παγκόσμια πρωταθλήματα εδώ.


από sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: